Natuur / Seizoenen

Voorjaarsenergie

Jaaaaaa het is eindelijk weer voorjaar! De donkere en kille winter is voorbij, de dagen worden weer langer en de temperatuur wordt langzaamaan steeds aangenamer.
Het is weer tijd om lekker naar buiten te gaan en te genieten van de vrolijkheid en het licht van de
lente…….

Lentekriebels

Zo tegen het einde van februari en het begin van maart beginnen ze bij mij langzaam te komen de “lentekriebels”.
Ik heb dan de neiging vooral als de zon schijnt om me te ontdoen van winterspullen en de winterjas weer terug in de kast te stoppen…….
Lekker de winter van je afschudden en jezelf en je huis klaar te stomen voor een nieuw seizoen!

De winterassescoires maken plaats voor nieuwe kamerplantjes en voorjaarsbloeiers zoals narcissen, hyacinten en blauwe druifjes.
Op een zonnige voorjaarsdag is het heerlijk om alle ramen open te gooien en de winter letterlijk het huis uit te poetsen, ik snap wel waar de benaming voorjaarsschoonmaak vandaan komt!
Het is fijn om de tuin weer langzaam klaar te maken voor de lente en de zomer, zelf vind ik het leuk om mijn kruidentuintje (bak) weer te vullen met allerlei lekkere kruiden.
Kortom alle voorbereidingen treffen voor het buiten seizoen.

Natuur

Je hebt het vast wel vaker gemerkt dat mensen in het voorjaar veel vriendelijker lijken dan in de winter, dat heeft allemaal met energie te maken.
Als mens ben je onderdeel van de natuur en pas je je automatisch aan aan de wisseling van de seizoenen wat overigens heel gezond en natuurlijk is.

In de winterperiode lijkt alles stil en donker zoals je dat ook terug ziet in de natuur, als mens vertoef je dan veel binnen en trek je je als het ware terug in je cocon.
Op die manier verzamel je zo als het ware weer innerlijke kracht om in de lente weer tot leven te komen en opnieuw op te bloeien.
Precies zo doet de natuur om ons heen dat ook dieren houden een winterslaap of vertrekken naar een warmer oord en bomen en planten laten hun bladeren los en trekken zich vervolgens terug.
In die periode verzameld de natuur onder de grond ook nieuwe kracht om zo in het voorjaar weer opnieuw tot leven te komen.
Vandaar dat je in het najaar en in de winterperiode minder geneigd bent om veel te ondernemen of je agenda vol te plannen.

De prachtige bloesems, de voorjaarsbloeiers die zich vanuit de aarde naar boven ontspruiten en het frisse groen zijn een prachtig gezicht en een ware vreugde voor de ziel.
De energie begint weer te stromen en de zaadjes ( ideeën en doelen ) die je in de winter hebt geplant kun je in de lente tot bloei en uiting laten komen.

De lente is bij uitstek de ideale periode om met iets nieuws te beginnen!

Moe

Hoewel de energie van het voorjaar zich vreugdevol en licht aandoet zit er soms toch ook een klein minpuntje aan althans voor mij, ik kan namelijk nog weleens last hebben van voorjaarsmoeheid.

Voorjaarsmoeheid ontstaat grotendeels doordat je lichaam zich moet gaan aanpassen aan de wisseling van temperatuur en het lengen van de dagen.
Dit kan van invloed zijn op je hormoonhuishouding en dan met name op de stoffen serotonine en melatonine, want zodra de dagen zich weer beginnen te lengen en er meer licht naar onze kant van de aarde toekomt ga je meer serotonine aanmaken.
Zelf meer serotonine aanmaken is natuurlijk fijn want, serotonine is het geluks en activiteiten hormoon daar wil je natuurlijk genoeg van bezitten.


Maar het lichaam en je algehele energetische systeem heeft vaak even tijd nodig om zich aan de hoeveelheid serotonine aan te passen.
In de winter maken we vooral melatonine aan (het slaaphormoon) dat rust en slaap bevordert en de overgang van melatonine naar meer serotonine kan tijdelijk even voor een disbalans tussen deze twee hormonen zorgen.
Dit kan een zware belasting vormen voor je lichaam en psyche, maar is gelukkig maar van tijdelijke aard!

Wist je dat : 

-Een op de twee mensen in Nederland zich in het voorjaar moe, futloos, uitgeput en geïrriteerd voelt?
-Mensen daarbij ook klachten als spierpijn, hoofdpijn en pijnlijke gewrichten kunnen ervaren?
-Mensen met een lage bloeddruk gevoeliger zijn voor voorjaarsmoeheid?
-Voorjaarsmoeheid enkele dagen tot vier weken kan duren?

Helaas kun je tegen voorjaarsmoeheid niet zo heel veel doen behalve goed voor je jezelf zorgen zoals:

Gezond blijven eten en zorgen voor voldoende vitamine C en D.
-Veel blijven bewegen en vooral lekker veel wandelen in de natuur.
-Gebruik maken van wisseldouches deze hebben een positief effect op je imuunsysteem en geven je een geestelijke oppepper. De sauna is overigens ook een goed middel tegen voorjaarsmoeheid.

Eigenlijk is het hebben van voorjaarsmoeheid niks anders dan het lichaam en de geest dat zich aanpast aan de verandering van het weer en de inkomende hoge energie van de lente.

Lente equinox

Tijdens de lente equinox staat de zon loodrecht tegenover de aarde en markeert het de start van de lente, de exacte datum verschilt per jaar en ligt altijd rond 20 maart.
Een equinox vindt twee keer per jaar plaats, in de lente en in de herfst op deze dagen zijn de dag (het licht) en de nacht (het donker) even lang zijn.

Eeuwen geleden werden deze dagen groots gevierd door allerlei natuurvolkeren zoals de Germanen, Vikingen, Kelten en oude Egyptenaren.
Deze vieringen waren heilig in deze culturen zo ervaarden zij die dagen in ultieme harmonie met de natuur, het licht en donker dat perfect met elkaar in balans was en daardoor geschikt was voor creatie.
Tijdens de lente equinox eerden deze volkeren hun Godinnen waarbij de Germanen en Kelten de Godin Ostara vierden, de Godin van de lente.
Haar naam betekent “beweging naar de rijzende zon” Ostara wordt in onze tijd nog steeds gevierd onder natuurreligies zoals het paganisme en wicca/witchcraft beoefenaars.

De Vikingen eerden op deze dag hun Godin Freya die vruchten bracht en daardoor voor overvloed aan het land zou zorgen.
In het oude Egypte werd de komst van Godin Isis gevierd die bekend stond als de Godin van vruchtbaarheid en wedergeboorte.
Het Christendom heeft daarbij ook een heilig lentefeest dat wij kennen als pasen waarbij Jezus herrees uit de dood.
Wat deze eeuwen oude lente feesten samen verbind zijn de symbolen van konijnen en eieren die voor vruchtbaarheid staan.

Where flowers bloom,

so does hope.

Al met al staat het voorjaar voor het begin van een nieuwe cyclus en is de lente een wedergeboorte voor de aarde met al zijn levende wezens.
Lang leve het voorjaar!

Bron: De bewustzijnschool, mens en gezondheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Keto botercake

8 maart 2022