Chakra’s / Gezondheid / Highly sensitive person / Lifestyle

Van angst naar vertrouwen

In vertrouwen en volledige overgave door het leven gaan, het is iets waar ik naartoe probeer te werken.
Wat een geweldig vrij gevoel moet het zijn om simpelweg in de flow van het leven te kunnen zijn zonder daarbij steeds die vervelende angst gedachtes te creëren.
Gedachtes als “wat als” het niet lukt, het niet gaat zoals ik het me had voorgesteld of wat als het niet goed afloopt ect. om ook dan het vertrouwen te blijven houden en te weten dat zich uiteindelijk altijd weer een oplossing zal aan dienen.
Je simpelweg over te kunnen geven aan het leven zelf en je te realiseren dat het universum je rugdekking geeft!

Conditionering & programmering

Het is nu eenmaal een feit dat we in onze westerse maatschappij al voor een groot deel met angst worden grootgebracht.
We worden van jongs af aan geprogrammeerd en geconditioneerd door op de eerste plaats onze ouders of opvoeders, de manier waarop onze ouders/opvoeders met ons omgaan is van cruciaal belang in ons verdere leven en is van invloed voor de manier waarop wij onze wereld bekijken.
Naarmate we ouder worden komt daar onze omgeving denk aan school, media, werk enz. ook nog eens bij, allemaal bronnen die grote invloed op ons uitoefenen.

Er wordt ons al jong geleerd dat we aan allerlei verwachten moeten voldoen om te kunnen functioneren in de samenleving.
Al snel krijgen we te horen dat we goed ons best moeten doen op school om later een goede baan te kunnen krijgen en daarmee genoeg centjes te verdienen zodat je er op je oude dag goed bij zit en laten we niet vergeten dat we ons voor alles moeten laten verzekeren anders hebben we een groot probleem.
Niks mis mee want, zo zit ons huidige systeem nou eenmaal in elkaar (alhoewel het langzaam begint in te storten) maar het brengt wel een hoop stress en angst met zich mee.
En daarbij is het ook belangrijk dat we naast al die stress en constante spanning wel gezond blijven en we voor allerlei kwaaltjes die hierdoor ontstaan verschillende pilletjes moeten gaan slikken om maar door te kunnen denderen in de ratrace van het leven.

Als ik het zo bekijk dan is dit nogal een krampachtige en oppervlakkige manier van leven die voor velen van ons vaak niet vol te houden is het gaat simpelweg tegen je gevoel in.
Je leeft je leven vooral vanuit je hoofd ipv je hart en het nodigt niet uit om uit je comfortzone te stappen en te gaan doen wat je echt zou willen want, ja die zekerheid he!

Vrij logisch dus dat je gaandeweg je leven allerlei angsten en overtuigingen ontwikkeld die je ware potentie in de weg staan.
En daarbij is het heel goed mogelijk dat je dit leven al bent binnengestapt met nog onverwerkte angsten en blokkades uit vorige levens die onbewust blijven sluimeren.
Het aan de slag gaan en balanceren van je eerste chakra is daarbij geen overbodige luxe.

De mate van angst die je in je leven ervaart heeft dus vooral te maken met de manier waarop jij bent geprogrammeerd en geconditioneerd. 
Het bepaald je gedachten en overtuigingen, de manier waarop jij naar het leven kijkt, hoe waardevol jij jezelf vindt en de mate van liefde voor jezelf.

Angst als verlosser

Angst zo wordt er gezegd is een slechte raadgever dit klopt voor groot deel.
Beslissingen maken of reageren vanuit angst is reageren vanuit een emotie en dat is eigenlijk nooit goed.
Daarbij is angst een verschrikkelijk gevoel dat we liever niet voelen, maar aan de andere kant van de medaille kan angst ook je verlosser zijn.

Angstige gevoelens krijg je niet zomaar ze zijn er omdat ze je iets te vertellen hebben en omdat je wellicht iets op te lossen hebt in jezelf.
Angst, stress, verdriet, gevoelens van onrust ze zijn een geweldige tool om je te laten zien waar je blokkades en trauma’s zitten.
Zie jou angst daarom als een blessing in disguise, als de verlosser die als je hem onder ogen komt je kan helpen om de onverwerkte stukken in jezelf te helen.
Hoe meer angst je in jezelf heelt hoe meer je in contact komt met je intuïtie en hoe meer je jezelf weer wordt.
Een goed contact met je intuïtie is de basis van vertrouwen in het leven want, je intuïtie is hetgeen dat weet wat het beste voor je is.

Angst indicators

Sta je bewust in het leven dwz ben je je bewust van je eigen emoties, gedachten en gevoelens dan weet je precies wanneer angst regeert en wanneer je handelt vanuit deze emotie.
Dit uit zich meestal in patronen waarvan je eigenlijk wel weet dat je ze niet nodig hebt of dat ze niet goed voor je zijn, deze kunnen uiteraard voor iedereen verschillend zijn en gezien vanuit mijn eigen ervaring benoem ik hieronder enkele:

People pleaser

Je zegt liever niet wat je denkt of voelt uit angst een ander voor het hoofd te stoten en/of om afgewezen te worden.
Daarbij is het makkelijker om te geven en te zorgen voor een ander dan om te ontvangen en om hulp en steun te krijgen.
Het is gemakkelijker om ja te zeggen ipv nee en helaas ga je hiermee vaak tegen je gevoel in en leef je niet je eigen leven maar dat van een ander.
Je luistert weer naar dat stemmetje in je hoofd ipv je hart, heb het vertrouwen dat ook jij je kwetsbaar mag opstellen en dat je aandacht mag besteden in wat er in jou leeft zonder daarbij verantwoording aan een ander af te leggen.

Controlfreak

Je wilt graag controle hebben over alles en kan maar moeilijk dingen los laten of aan anderen over laten.
Controle is een ego dingetje niks is zo veranderlijk als het leven zelf zodra je dit beseft besef je dat je feitelijk nergens controle over hebt.
De wereld vergaat niet als je de controle los laat en denk je eens in wat voor vrijheid het geeft als je niet constant alles onder controle hoeft te hebben.

Perfectionisme

Ook zo’n dingetje dat ontstaat door een of andere overtuiging die we hebben meegekregen en/of onszelf hebben opgelegd om te denken dat alleen het allerbeste goed genoeg is.
Hier zit ook vaak een angst voor afwijzing of faalangst en onthoudt dat wat jij als perfect kunt zien door de ogen van iemand anders misschien waardeloos gevonden wordt.
Dus wanneer doe je het goed? Meer als je best kun je niet doen en daarbij ben je al volkomen volmaakt door gewoon jezelf te zijn!

Verdoving

Een hoop mensen gaan vervelende emoties zoals angst bewust of onbewust uit de weg door zichzelf te verdoven of nog erger verslavingen te ontwikkelen.
Hetzij door middelen en alcohol gebruik, maar ook door veel tv en series te kijken of door constant maar bezig te zijn, allemaal als afleiding om maar niet te hoeven voelen en zo de vervelende gevoelens de kop in te drukken.
Niet zo slim want, vroeg of laat steken ze toch weer de kop op en dan vaak op de meest ongelegen momenten.
Dus ga de confrontatie met je schaduw aan!

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze patronen er nog weleens in willen sluipen en dan merk ik dat ik onrustig, angstig en verdrietig word.
En weet ik dat ik niet op de frequentie van vertrouwen zit maar op de angst frequentie en is er werk aan de winkel.

Terug naar vertrouwen

Om dan weer uit mijn angst te stappen en terug te gaan naar vertrouwen en overgave helpen deze tips mij enorm:

Meditatie

Mediteren of mindfulness is een fantastische tool om je stress te verlagen en weer terug te komen in het hier en nu. Tijdens meditatie kun je weerstand loslaten en je overgeven aan de stilte en de rust van het moment. Soms gebeurt het weleens dat ik zo onrustig ben en mijn gedachten alle kanten opgaan dat ik zelfs dan de rust niet kan vinden en dan helpt wandelen in de natuur ook uitstekend.

Gelijkgestemden

Jezelf omringen met gelijkstemden die zich op een soortgelijk pad bevinden als jijzelf kan ook heel goed helpen. Meestal begrijp je elkaar en kun je elkaar ondersteunen en motiveren het geeft je het gevoel dat je niet gek bent en er niet alleen voor staat.
Hierdoor kun je gewoon jezelf zijn zonder oordelen.

Voelen

Iets dat heel belangrijk is om van angst naar vertrouwen te gaan is door je gevoelens er gewoon te laten zijn. Ga er simpelweg even mee zitten en probeer het niet te veroordelen of te onderdrukken.
Uiteindelijk worden ze minder en soms krijg je dan plots de inzichten die nodig hebt en begrijp je waar het uit vandaan komt, hierdoor neemt je vertrouwen in jezelf weer toe en kun je het loslaten.

Vertrouw op het grotere goed

Vertrouw erop dat je wordt ondersteund en gedragen door een groter goed wat dat ook voor je moge betekenen God, het Universum het kan van alles zijn.
Vertrouw erop dat wat er ook plaatsvindt in je leven het altijd de juiste timing zal hebben en altijd voor jouw eigen hoogste goed.
Ook al lijkt dat vaak niet zo😉

Check deze inspirerende video van Mike Harhangi met nog meer waardevolle tips👍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Liefde

7 februari 2022