Spiritual / The dark night of the soul

The dark night of the soul

Het klinkt als een duistere horrorfilm en ja zo kan het ook voelen als je hierdoor heengaat maar, het voelt eerder als een slechte film als rock bottom laag zwaar en duister. Maar wat is het nou precies? Hoe weet je nou of je hierin zit en hoe ga je hiermee om? Er zijn veel waarheden over dit fenomeen bekend, ik probeer het je naar mijn eigen ervaring en inzicht uit te leggen.

The dark night of te soul” wordt door veel spirituele leraren ook wel een spirituele depressie genoemd. Dit is een veel voorkomende fase die hoort bij het “wakker worden” alhoewel het ook voorkomt dat er mensen zijn die hier naar zeggen nooit last van hebben gehad, heeft de meerderheid dit wel. En vaak ga je door meerdere “dark nights” totdat je beseft wat er aan de hand is.

Waarschijnlijk heb je in de tussentijd al eens vaker in de spreekkamer van de dokter gezeten om te bespreken wat er aan de hand kan zijn of ben je doorverwezen naar instanties die gespecialiseerd zijn in “geestes” ziektes. Allemaal in de hoop dat ze je kunnen helpen je weer goed te voelen en weer de oude te worden voordat dit gebeurde……………….

Maar dat is het ‘m nou net want, het hele idee van een dark night is dat jij een persoonlijke transformatie doormaakt die nodig is voor jou spirituele groei (de evolutie van je ziel) het is dus niet de bedoeling dat jij weer wordt wie je was.
En hierin verschilt een depressie die je tijdens een dark night doormaakt van een klinische depressie of een andere psychische aandoening! Zie het als je ziel die op dat moment de touwtjes in handen gaat nemen en er alles aan doet om al die oude meuk en ballast die je met je meedraagt en die je laag in je energie houdt los te schudden.


Het afsterven van je ego

Vanaf je vroege jeugd tot aan je volwassen leven ontwikkeld zich je ego, je persoonlijkheid en omdat we al vanaf ons jonge leven geprogrammeerd worden door onze omgeving nemen we allerlei overtuigingen en geloofssystemen aan over onszelf.
Daardoor krijgen we een bepaalde kijk op onszelf en op de wereld, we zien onszelf op een bepaalde manier en willen ook graag op een bepaalde manier gezien worden. Dus alles wat jij denkt te zijn, wat je denkt te kunnen en wat je denkt te willen vormt zich tot jou persoonlijkheid/ego.

Tijdens het proces van de dark night is het je ego dat langzaam begint af te sterven, dat betekent dat je beetje bij beetje de identiteit die je voor jezelf hebt aangenomen begint te verliezen en je niet meer weet wie je nou bent en wat je wilt, de betekenis van je leven valt compleet weg.
Dit is nog een verschil waaraan je kunt herkennen dat je een dark night meemaakt of lijdt aan een klinische psychische aandoening namelijk, dat je je constant afvraagt wat het nou allemaal voor nut heeft wat je doet want, en (zo denk je dan) we gaan uiteindelijk toch allemaal dood wat is dan nou de hele bedoeling en de betekenis van dit leven?

En dit is de start! De hele bedoeling van the dark night of the soul is om jou verder te laten kijken dan het fysieke, verder dan de dood. En dat doet het via hele gekke wegen.

Dit is echter een noodzakelijk proces en zoals ik al zei laat jou ziel jou weten dat het tijd is om te evolueren en je wakker te schudden. In deze periode komen alle oude pijnen en trauma’s die je hebt opgedaan in je jeugd en die je waarschijnlijk diep hebt weggestopt in een rap tempo naar boven met de bedoeling ze onder ogen te komen, ook zaken waarvan je dacht dat je ze had verwerkt en een plekje had gegeven komen weer aan de oppervlakte.
En omdat je als ziel al heel wat levens hebt geleefd kunnen zelfs trauma’s uit vorige levens aan het licht komen die eveneens verwerkt moeten worden!

Alle aspecten van jou persoonlijkheid komen aan het licht ook je schaduwkanten (de minder leuke kanten van jezelf) om ze nog eens goed onder de loep te nemen. Dit is allemaal nodig om je te kunnen ontdoen van deze oude energie die jou nog steeds in z‘n greep heeft en geloof me ga je deze zaken niet aan dan zal de dark night zich keer op keer herhalen totdat je het wel doet.

De depressieve gevoelens die je ervaart gaan vaak gepaard met gevoelens van angst en wanhoop omdat je geen idee hebt wat je overkomt en waar dit toe leidt. Want alles wat je ooit dacht over jezelf, het leven en de wereld vervagen langzaam of ineens (dat ligt er maar net aan). Je kunt het gevoel krijgen dat je gek wordt of zelfs paranoïde dit kan echt heel heftig zijn!!!

Omdat jouw kijk op de wereld begint te veranderen bevindt je je in een soort van niemandsland, je oude ego lost langzaam op maar er heeft zich ook nog geen nieuwe jij ontwikkeld, je kunt hierdoor een enorme leegte ervaren. Je begint waarschijnlijk ook te merken dat er mensen zijn met wie je niet meer op één lijn zit, mensen met wie je voorheen graag omging kunnen je nu afstoten. Ook dingen die je voorheen leuk vond om te doen vindt je nu ineens niet meer leuk of belangrijk, dit brengt een gevoel van eenzaamheid en verlies met zich mee.

Je bent waarschijnlijk erg vermoeid omdat er innerlijk veel gebeurd, tegelijkertijd kun je ook last hebben van slapeloosheid en onrust met name als je je begint te realiseren wat het is waar je doorheen gaat en in de fase bent dat je ontzettend veel informatie over spiritual awakening in je opneemt. Hierdoor kun je weer te maken krijgen met stemmingswisselingen, het ene moment valt alles op z’n plaats en het andere moment voel je je machteloos omdat je toch niks veranderen kunt in de buitenwereld.

It’s in our darkest moments that we find our greatest strengths


Al met al voel je je ontzettend alleen en onbegrepen in deze gebeurtenis en het is niet gek dat je mensen, situaties en dingen los gaat laten als werk, relaties, gewoontes of hobby’s.
Dit is misschien niet leuk maar wel nodig om ruimte te maken en het nieuwe binnen te laten!

Naast al deze toestanden kun je ook last hebben van ascentiesymptomen dit zijn vooral lichamelijke klachten die ontstaan doordat je lichaam een enorme shift doormaakt en zich als het ware moet gaan aanpassen aan de hogere vibraties die binnen komen (dit zal ik in de toekomst verder toelichten in een andere blog).
Dit kunnen griepachtige klachten zijn als hoofdpijn, spierpijn, stijfheid, buikpijn en andere vage klachten waarvoor een arts meestal geen verklaring heeft.

Hierbij nog enkele tips om erdoorheen te komen:

Het is begrijpelijk om weerstand te voelen maar ga er niet vol tegen in, want dan vertraag je het proces en duurt het langer voordat je hieruit komt dus probeer jezelf eraan over te geven. Probeer ook zeker niet te ontsnappen aan deze gevoelens door jezelf af te leiden en ontspanning te zoeken in dingen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn zoals te veel roken, alcohol, drugs, gokken enz. je gaat je alleen maar slechter voelen.
Juist nu is het moment om beter voor jezelf te gaan zorgen ook al zie je het nut ervan nog niet in……….

De heftige en negatieve gevoelens van de dark night heb ik zelf keer op keer ervaren en genegeerd want, zo mocht en wilde ik mij niet voelen, daar had ik geen rede toe (zo vertelde ik mezelf). Hierdoor ben ik telkens weer door dezelfde donkere fase gegaan en bleef ik me ongelukkig en verdwaald voelen. Nu ik achteraf weet dat ik door een proces van een dark night ging kan ik je alleen maar aanraden om je eraan over te geven............


Door je over te geven aan deze gevoelens geef je ze een kans om ze er te laten zijn, het is de bedoeling dat je ze doorvoeld. Dus ben maar boos, verdrietig of angstig en weet dat het oké is om ook eens niet oké te zijn. Zo geef je jezelf de kans om te helen!
Neem de tijd als dat kan en doe het even rustig aan, trek jezelf terug om bij te komen van de innerlijke chaos. Tevens is het in deze periode vrij normaal als je geen zin hebt in sociale contacten en jezelf wilt afzonderen.
Zorg voor jezelf en luister naar je lichaam eet gezond, slaap meer als dat nodig is, doe meer activiteiten waardoor je uit je hoofd komt zoals sporten, wandelen, de natuur opzoeken, doe ademhalingsoefeningen of probeer yoga.

Hier heb je waarschijnlijk geen zin in of energie voor maar, geloof me het helpt wel😉
En last but not least ga mediteren en/of doe aan mindfulness dit helpt je echt je gedachten te kalmeren, te voelen en op een rijtje te zetten. Ben je nog niet bekend met meditatie of mindfulness dan zal het in het begin best lastig zijn en gaan je gedachten alle kanten op maar, dat maakt helemaal niet uit. Naarmate je dit vaker doet en je je puur concentreert op je ademhaling zul je zien dat die gedachten steeds minder worden.

Dit is mijn ervaring en alhoewel ik denk dat ik door de donkerste periodes heen ben gegaan is dat geen garantie voor de toekomst. Wat ik wel weet is dat je er uiteindelijk altijd weer uitkomt, daar ben je echt sterk genoeg voor!
Alles gebeurd met een reden dat is wat ik geloof, het universum geeft jou niks dat jij niet aan kunt en ook al voelt het dat alles tegen je is onthoud dat dit gebeurd voor jou, om de persoon te worden die je in essentie bent!

The dark sky helps us to see te the stars.
The dark night of the soul helps us to see the light within.

Doordat er tegenwoordig wereldwijd een hoop chaos heerst gaan we ook op collectief niveau door een dark night of the soul.
Ik blijf vertrouwen en houd moed op een goede toekomst🙏niet alle stormen die komen maken alles kapot…..sommige stormen zijn er om het pad schoon te vegen.

Reacties

Lindaschrijftop
30 september 2021 bij 10:38

Ik herken het allemaal, een hoop shit kwam er naar boven. En nu opnieuw mijn echte ik ontdekken.30 september 2021 bij 12:49

Interessant verhaal. Dit stuk zal zeker een hulp zijn voor mensen die het nodig hebben.1 oktober 2021 bij 08:17

Het is natuurlijk iets waar je ook wel in zou moeten geloven om dit proces te doorstaan.27 november 2022 bij 18:22

Ik zie dat alle reacties uit 2021 komen, nu lees ik dit artikel in 2022 maar besloot toch om even een reactie te plaatsen.

Ik heb een paar weken geleden voor de eerste keer te maken gehad met dark Night of the soul in een heftige variant.. toen het voorbij was was ik blij en dacht ik weer te kunnen doen wat ik al deed.. totdat ik het ineens gister weer kreeg.. het is intens, pittig en je raakt helemaal in paniek omdat je niet weet wat je precies ertegen kunt doe op moment van.. er gaat van alles door je heen en is het erg frustrerend omdat het niet minder word door een paracetamol te nemen. Ik heb mijn social media maar gewoon gedeactiveerd ik had gevoel dat ik weg wilde van alles en iedereen.. en dat gaf beetje bij beetje wel rust..

De volgende dag werd ik weer met ”het gevoel” wakker. Ik besloot uiteindelijk maar om iets voor mezelf te gaan doen.. ben mijn gezicht gaan stomen, maskertje genomen, serie gekeken etc. En ja het gevoel was aan het wegebben. Nu ik dit aan het typen ben is het nog steeds wel aanwezig merk ik, het gaat in waves..

Waar ik voornamelijk tegenaanloop en waar ik gefrustreerd over ben is dat doordat ik niet weet wat mijn life purpose is en wat voor werk er bij mij past (ben sinds april al werkloos) het in waves een grote frustratie/angst iets bij mij naar boven brengt. Ik vind het frustrerend dat ik het moet meemaken op deze manier omdat ik gewoon graag routine wil in mijn leven> vroeg wakker worden > werken > sporten etc.. ook mis ik het heel erg om te genieten en activiteiten te doen (financieel gezien) dan raak ik weer in stress omdat ik op deze manier geen pensioen kan opbouwen..

Zoals jullie lezen speelt er veel bij mij, ik mag vooral leren loslaten> loslaten van gedachtes, mensen en meer. alleen is het makkelijker gezegd dan gedaan.. ik ben mij bewust van alles dat is 1, alleen het geduld hebben zodat alle puzzelstukjes op hun plek kunnen vallen is 2..  11 januari 2023 bij 21:02

  Hoi,

  Dit is een hele late reactie van mij omdat ik niet meer actief ben geweest op mijn blog, ik ben zelf het afgelopen jaar ook nog door een mega diep dal moeten gaan wat nog meer bewustwording teweeg heeft gebracht.
  Hierdoor heb ik besloten te stoppen met bloggen en zal deze website binnen een paar weken niet meer bestaan.
  Omdat je reactie zo open en intens is wil ik toch even snel reageren……

  Ik hoop dat het inmiddels al een stuk beter met je gaat sinds je reactie en wat ik je hierin wil meegeven is dat je het de tijd moet geven je kunt er ook niks aan doen behalve het er te laten zijn en te doorvoelen.
  Het betekent ook dat je eerlijk naar jezelf moet gaan kijken en innerlijk werk moet gaan verrichten meestal is het zo dat je niet meer verder kunt op de oude manier van leven zoals je die altijd gewend was of dacht dat het moest zijn.
  Je zult echt uit je comfortzone moeten stappen want je ondergaat tijdens dat proces echt een ‘egodood’ als in niet meer goed weten wie je bent wat je wilt enz.
  Uiteindelijk gaan stap voor stap alles puzzelstukjes op hun plek vallen maar, zoals je zegt geduld en het loslaten van zaken die jouw niet meer dienen en daarbij vertrouwen dat het goed komt is heel belangrijk en je zult zien dat als je door deze zware processen heen gaat er langzaam dingen, situaties en mensen op je pad komen die voor jou bestemd zijn.

  Ik wens je heel veel kracht, vertrouwen en geluk in je ontwakingsproces,

  Liefs NathalieGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De maan

10 mei 2021

Sensitieve mensen

19 mei 2021