Gezondheid

suikers/vervangers

Ben jij je bewust echt bewust van het feit dat we ongemerkt elke dag veel te veel suiker binnen krijgen?
Ik heb me verdiept in het witte verslavende goedje en in de suikervervangers! Lees je mee?

Nature’s way

Wist je dat er tegenwoordig een hoop suikers verborgen zitten (zo’n 90% maar liefst) in allerlei voedingsmiddelen. In voedingsmiddelen waarvan je het niet eens verwacht!
Dat het zit in zoetigheid als koek, snoepgoed, frisdrank enz. dat is logisch maar zo zit het b.v. ook in brood, zuivel producten, vleeswaren en alle andere kant en klare producten, pakjes, potjes enz. enz..

Let je op deze verborgen suikers en laat je ze vervolgens achterwegen dan ben je al een heel eind op weg!

Lang voordat de voedselindustrie zijn intrede maakte haalde de mens zijn suikers uit de natuur. Zo kwamen de meeste suikers laat in de zomer en het najaar voor, groeiend aan bomen en struiken plukten ze er letterlijk de vruchten van.
Zo kon er met de winter in zicht een laagje vet opgeslagen worden om de winterperiode te overleven.
Ons lichaam is zoals je ziet helemaal niet gebouwd om de enorme hoeveelheden suikers die ons elke dag ter beschikking worden gesteld te absorberen.

De ene suiker is de andere niet

Nu kunnen we niet alle suikers over een kam scheren want, niet alle suikers zijn ongezond! Je hebt namelijk de bewerkte en onbewerkte suikers, alle bewerkte voeding is de meest ongezonde.
Als ik het heb over bewerkte suikers dan heb ik het over de geraffineerde suikers, de “fabrieks” suikers.
Deze kun je herkennen op de etiketten van voedingsmiddelen en eindigen meestal op -ose als sacharose, sucrose, glucose, fructose enz..
Deze vorm van suiker zou ik persoonlijk zoveel mogelijk vermijden!

Heb ik het over de onbewerkte suikers dan zijn dat de suikers zoals ze uit de natuur komen, ook wel de ongeraffineerde suikers genoemd.
Dit zijn b.v. honing, stroop, agave, fruit, bepaalde groenten enz. in deze suikers zitten nog alle voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en sporenelementen.
Dit is dus de gezonde suiker variant en heeft je lichaam in kleine hoeveelheid nodig want, nuttig je hier teveel van dan heeft dat nadelige gevolgen op je bloedsuikerspiegel, lever en gewicht.

Nog een groot nadeel van een teveel aan suikers consumeren is dat het je beroofd van je energie. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat suikers allerlei belangrijke processen verstoren in het lichaam en het brein.
Na het consumeren van suikers moet je lichaam telkens weer de balans herstellen en dat kost je lichaam een hoop energie. Je kent vast de vermoeidheid en energiedip na het eten van suikers.
Ook kan het je lichaam beroven van belangrijke vitamines en mineralen zoals magnesium en B-vitamines (met alle gevolgen van dien) die juist nodig zijn voor heel veel processen in je lichaam.

Suikervervangers dan?

Onder de suikervervangers zit ook een hele hoop verschil. Zo heb je de synthetische en de semi-synthetische zoetstoffen.
De synthetische oftewel laagcalorische zoetstoffen worden door je lichaam niet herkend omdat ze kunstmatig zijn, ze zijn gefabriceerd in een fabriek. Ze hebben een zoetkracht die maar liefst 200x zoeter is dan suiker, deze zoetstoffen zitten in de meeste lightproducten en worden soms toegevoegd als extra smaakmaker in allerlei andere (meestal) kant en klare producten.
De synthetische zoetstoffen houden je lichaam als het ware voor de gek waardoor je eigenlijk nog meer zoetigheid wilt eten. Kom je de volgende namen tegen op de etiketten wees dan bedachtzaam:

 • Suclarose (E955)
 • Aspartaam (E951)j
 • Sacharine (E954)
 • Neotaam (E961)
 • Acessulfaam-K (E950)
 • Advantaam (E969)
 • Cyclamaat (E952)
 • Neohesperidine (E959)
 • Stevioglycosiden (E960)
 • Thaumatine (E957)

Dan is er nog stevia dat is een zoetstof die gewonnen wordt uit de natuur van het steviaplantje, gezond? Zou je denken!
Als je het in natuurlijke vorm consumeert wel (groen) maar zodra je het in de vorm van wit poeder, pilletjes of druppeltjes nuttigt dan is het bewerkt in de fabriek en is er niks natuurlijks meer aan.
Op veel producten staat tegenwoordig het label natuurlijk gezoet met stevia, ga er maar vanuit dat er een klein beetje stevia in zit en dat de rest kunstmatig is………….
Daarbij vind ik persoonlijk dat stevia een hele sterke nasmaak heeft.

Dan zijn er nog de semi-synthetische zoetstoffen oftewel polyolen dit zijn suikeralcoholen die van nature aanwezig zijn in steenvruchten.
Steenvruchten zijn diverse fruitsoorten met een harde pit in de kern zoals: avocado, kersen, nectarines enz.
Ook polyolen worden gebruikt om voedsel van een zoete smaak te voorzien onder de polyolen vallen de volgende stoffen:

 • Xylitol (E967
 • Sorbitol (E420)
 • Mannitol (E421)
 • Maltitol (E965)
 • Lactitol (E966)
 • Isomalt (E953)
 • Erythritol (E968)

Nu worden de meesten polyolen ook industrieel gemaakt en zijn het geen echte natuurlijke zoetstoffen daarnaast kunnen ze bij overmatig gebruikt maag en darmklachten geven.

De enige natuurlijke polyol uit het rijtje is Erythritol deze wordt verkregen via fermentatie van glucose door een gist.

Het voordeel van de polyolen ten opzichte van de synthetische suikervervangers is met name dat ze niet of nauwelijks door het lichaam worden opgenomen. Waardoor ze dus ook geen energie leveren in je lichaam, deze zoetstoffen zijn met name geschikt voor diabetici omdat ze de bloedsuiker spiegel niet of nauwelijks beinvloeden.

Wat mij betreft is erythritol de absolute topper onder de suikervervangers! Zelf gebruik ik altijd erythritol in mijn baksels of om mijn gerechten wat te zoeten.
Erythritol is onder andere te verkrijgen op lowcarbcenter, body en fit, de notenshop en bol.com

Een andere fantastische manier om minder suiker te consumeren is een koolhydraatarme leefstijl aan te nemen.
Koolhydraten zoals aardappels, brood, pasta, rijst en andere soorten meel en granen worden in je lichaam omgezet in suikers.
Door van deze producten wat minder te eten krijg je vanzelf al heel wat minder suikers binnen.
Wil je weten wat een koolhydraatarme leefstijl inhoudt? Lees dan deze blog…………

bron: energieke vrouwenacademie, zoetstoffen.nl

Reacties

6 juli 2021 bij 08:48

Wauw een hoop wist ik gewoon niet en doordat ik in een kunstmatige overgang zit moet ik oppassen met koolhydraten. Bedankt voor je blog!Frederique
6 juli 2021 bij 10:35

Sinds ik meer bewust ben met ons eten in huis, merk ik inderdaad dat er over suiker in lijkt te zetten 🙁 Ik ga erythritol onthouden, ik kende het niet.6 juli 2021 bij 12:26

Wat ben ik toch weer een pak slimmer geworden. Ik nuttig ook te veel suiker. Hoewel ik daar de laatste maanden wel op let. Ook gebruik ik Stevia, maar dan uit de tuin. Ik gebruik Stevia in yoghurt en thee.Lindaschrijfthetop
6 juli 2021 bij 12:42

Ik ben een snoeper en ja ik eet dus graag suiker. Toch probeer ik het wel te beperken, maar soms is het moeilijk.6 juli 2021 bij 18:09

Het blijft lastig. Al merk ik wel dat sinds we zo vers mogelijk eten, dus bijna geen pakjes en zakjes gebruiken het al een stuk minder is met onze suiker inname. Ik probeer er zo goed mogelijk op te letten.7 juli 2021 bij 13:37

Ik probeer zeker wel mijn suiker inname te verminderen. Zo drink ik geen frisdrank meer, en neem geen suiker meer in mijn thee.7 juli 2021 bij 14:57

Bizar he in hoeveel producten er suikers zitten!10 juli 2021 bij 13:21

Heel erg interessant artikel. Met veel interesse heb ik gelezen over verschillende suikers. Leuke opfriscursus.24 december 2021 bij 07:15

Ik ben er niet bewust van dat ik elke dag teveel suiker binnen krijg! Wel weet ik dat het zo is.. het is idd handig om op verborgen suikers te letten. Dat kan al enorm schelen. Toch denk ik dat dit wel oefening vereist, het leren omgaan met voeding ❤️Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chakra’s

28 juni 2021

Nieuwe maan

9 juli 2021