Gezondheid / Lifestyle

Sisu- vergroot je veerkracht

Als er iets is dat we kunnen leren van onze Noordelijke buren uit Finland dan is het wel de ijzeren wil om iets te voltooien of om de moed erin te houden.
Een langdurige volharding is iets dat we in deze tijden op onze planeet wel kunnen gebruiken en de Finnen zijn hier meester in………

Van binnenuit

De Finnen bezitten namelijk een prachtige eigenschap genaamd sisu oftewel beter bekend als doorzettingsvermogen.
Sisu is verwant aan het Finse woord sisus dat kern betekent en kan dus gezien worden als iets dat vanuit je binnenste komt.
Sisu kan zowel iets positiefs als ook iets negatiefs betekenen, de term paha sisu is de negatieve of slechte sisu en komt voort uit kwaadwillendheid.
Ik benadruk sisu hier in de positieve zin van het woord😊.

Finse levensfilosofie

Het begrip sisu is van oudsher een belangrijk onderdeel geworden van de nationale identiteit van Finland.
Het Finse volk is door de geschiedenis heen eeuwenlang op de proef gesteld, met name tijdens de winteroorlog waarin ze in de minderheid waren konden de Finnen genoeg weerstand bieden tegen hun vijanden.
Dit werd toegekend aan hun sisu!

En alhoewel het nooit wetenschappelijk is aangetoond dat Finnen een bovengemiddeld doorzettingsvermogen zouden hebben is hun ijzersterke wil en volharding waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ze in een koud en noordelijk gebied leven.
In de winterperiode is het in Finland al om 15.00 uur donker en is het er stervenskoud, daarbij zijn ze wat ik al aangaf door de eeuwen heen door landen gedomineerd en op de proef gesteld.

De moed erin houden

Ondanks dat de Finnen dus zo zwaar op de proef zijn gesteld en ze tijdens de wintermaanden in barre toestanden moeten leven zijn ze toch voor de 3e keer uitgeroepen tot het gelukkigste land van de wereld!

Finland is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld hierbij staat Nederland op nummer vijf……..


Hier kunnen wij in onze huidige moeizame samenleving zeker iets van leren.
Hieronder volgen enkele tips uit Finland over hoe zij de moed en de mentale veerkracht erin houden tijden moeilijke omstandigheden.

Gezond leven

Finnen eten zo gezond en vers mogelijk!
Wees dus zuinig met suiker, cafeïne en alcohol ze zijn niet alleen funest voor je gezondheid maar beroven je ook van de nodige energie die je juist nodig hebt om helder en krachtig te blijven.
Blijf daarbij ook regelmatig bewegen en zorg voor veel frisse lucht.

Lees

Finnen zijn dol op lezen en zijn ervan overtuigd dat lezen je stresslevel omlaag brengt wat natuurlijk prettig kan zijn in onzekere tijden.
Ga dus wat vaker lezen ipv Netflix kijken of door je social media en nieuwsberichten scrollen!

Ontwikkel de juiste mindset

Wordt je bewust van je gedachten en de emoties en gevoelens die deze oproepen.
Laat je daarbij niet verlammen bij angst of tegenslagen maar kijk naar mogelijkheden die bv wel kunnen.

Keer regelmatig naar binnen

Zorg voor voldoende innerlijke rust door regelmatig te verstillen en te mediteren!

Blijf in verbinding

Zorg dat je in verbinding blijft met andere mensen familie en vrienden.
Zoek elkaar op en ga niet in je eentje zitten wegkwijnen belangrijk is misschien wel dat het familie of vrienden zijn die een positieve invloed op je hebben.
Omring je met gelijkgestemden!

Bron: Wikipedia


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Suikervrije Tiramisu

17 januari 2022

Van angst naar vertrouwen

25 januari 2022