Gezondheid / Highly sensitive person / Lifestyle

Self-care

Self-care oftewel aandacht besteden aan je jezelf is een absolute must in onze gehaaste maatschappij vol met dagelijkse verplichtingen en verantwoordelijkheden. Zeker nu we in tijden van een wereldwijde crisis leven worden mensen zich meer bewust van hun gezondheid en het belang van selfcare. Wat is nou precies selfcare? Zo zie ik het………..

Self-care vs zelfzorg

In de tijd dat we opgroeien tot volwassenen leren we (normaal gesproken) stap voor stap door onze ouders/opvoeders en school om op eigen benen te kunnen staan. We leren onszelf te verzorgen en om goed voor de dag te komen, we leren boodschappen doen en koken, we leren waarden en normen zodat we ons op sociaal vlak kunnen handhaven in de maatschappij, op school en op vervolgopleidingen leren we om een bepaald beroep uit te kunnen oefenen. Dit is allemaal nodig en belangrijk om jezelf te kunnen voorzien in deze maatschappij als volwassen mens, zo leren we op een gegeven moment om voor onszelf te zorgen.

Wat we helaas niet leren is hoe we onszelf gezond en in balans kunnen houden op zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel gebied. Selfcare is dus regelmatig aandacht besteden aan jezelf op deze gebieden:

 • Lichamelijk: je lichaam in goede conditie houden door te bewegen (sport, fitness, dansen, wandelen) en het soepel te houden (yoga, stretchen, sauna, bad), door het goed te verzorgen met gezonde voeding en door het niet bewust bloot te stellen aan allerlei giftige stoffen (nicotine, alcohol enz.).
 • Geestelijk: je mind regelmatig rust te geven door je gedachten op een rijtje te zetten ( meditatie, mindfulness, dagboek, natuur, beweging) en je bewust te worden van je gedachten.
 • emotioneel: stilstaan bij hoe je je voelt en vervolgens die gevoelens niet weg te duwen maar, (hoe vervelend ze ook zijn) ze er toch gewoon te laten zijn. Praat erover, huil, ben boos, ben bang, (natuur, meditatie, beweging) accepteer en laat los.
 • spiritueel: kijk verder dan wat jou geleerd en vertelt is ontdek wie jij diep van binnen bent, waar jou passies liggen ( meditatie, stilte, intuïtie, natuur) durf je hart te volgen.
Ik ben van mening dat er in de toekomst op scholen veel meer aandacht moet worden besteed op gebieden als gezondheid zowel lichamelijk, emotioneel, mentaal als spiritueel!
We moeten lessen gaan creëren in voeding, mindfulness, meditatie, leer kinderen het belang van een goede gronding en de helende werking die de natuur op een mens heeft, leer kinderen dat ze mogen vertrouwen op hun intuïtie zodat ze voelen en weten wat ze kunnen.
Wellicht creëren we dan mensen (anders dan onze generatie en al die generaties voor ons) die weten wat ze wel en niet willen en 100% weten wat goed voor ze is en zo op een meer ontspannen en gezondere manier door het leven kunnen gaan.
Waardoor er minder stress gerelateerde ziektes ontstaan en daardoor minder uitval is op de werkvloer en er minder belasting is in de gezondheidszorg…………….

Wat selfcare niet is

Ja sorry ik val maar gelijk met de deur in huis😉want, uren lang door je social media scrollen op je telefoon of series en films bingewatchen is geen selfcare. Het betekent ook niet in je vrije tijd constant activiteiten ondernemen in de buitenwereld zoals shoppen of elke week afspreken met vrienden, kennissen of collega’s.

En natuurlijk uitjes, feestjes, festivals en vakanties kunnen hartstikke leuk zijn op z’n tijd en voor de meeste mensen is dit waarschijnlijk de ultieme ontspanning en krijgen ze er energie van, maar ik zie dit niet als een vorm van selfcare.
Simpelweg omdat er bij dit soort evenementen meestal de nodige glaasjes wordt genuttigd en er vaak veel mensen bij betrokken zijn, dit is met name voor de hoogsensitieven onder ons alles behalve ontspannend😬.
En alhoewel ik op z’n tijd best van wat spanning, actie en een glaasje houd valt dit niet onder de noemer selfcare maar eerder onder de noemer fun & adventure time.

Wat is het dan wel?

Zoals ik eerder al aangaf is het aandacht besteden aan je body mind & soul dus op een gezonde en verantwoordelijke manier zorg dragen voor je lichaam, je gedachten en het voeden van je ziel. Dat lukt meestal het best als je regelmatig de tijd neemt voor jezelf zonder al te veel afleiding van buitenaf. En voor de een kan dat intensief sporten zijn en voor de ander is dat meditatie, yoga, schilderen, koken of wat dan ook zolang je er maar ontspanning en/of energie van krijgt.

En misschien denk je nu wel ja leuk en aardig dat selfcare gedoe maar daar heb ik dus echt geen tijd voor.

Dat is echt bullshit! Iedereen heeft het druk en iedereen heeft 24 uur in een dag


Zelf dacht ik hier ook nooit tijd voor te hebben, te druk met het huishouden, te druk met de kinderen, te druk met het zorgen voor anderen. Kortom te druk met allerlei zaken in de buitenwereld die als het puntje bij paaltje kwam helemaal niet zo belangrijk waren en mij teveel energie koste waardoor ik s’ avonds uitgeput en vaak niet voldaan op de bank plofte.
En het is natuurlijk helemaal geen probleem om s’avonds moe op de bank te ploffen maar het is wel belangrijk om voldaan moe en uitgeput te zijn!

Ik was dus niet voldaan uitgeput en dacht bij mezelf “die kinderen zijn nu oud genoeg en kunnen prima voor zichzelf zorgen, dat huishouden kan ook wel eens blijven liggen altijd (alles tip top in orde hebben is ook niet realistisch) en de buitenwereld die is uiteindelijk ook alleen maar met zichzelf bezig.
Kortom het was tijd om prioriteiten te stellen🤨.

Wat ik hiermee wil aangeven is dat je jezelf vaak de tijd niet gunt en dat heeft meestal als onderliggende oorzaak dat je jezelf niet belangrijk genoeg vindt of dat je liever niet met je eigen shit dealt en dus constant bezig bent om afleiding te zoeken in de buitenwereld🤔

Terug in de tijd

Nog niet zo heel lang geleden had het thema selfcare bij mij dus nog geen prioriteit alles was belangrijker dan ikzelf, mijzelf op de eerste plaats zetten of voor anderen laten gaan? No way! Ik was pas tevreden als anderen tevreden en gelukkig waren (people pleaser)? Of dat ik alles deed wat ik me had voorgenomen en dat was meestal teveel voor op een dag (tikkeltje perfectionistisch)? Ik had pas rust als ik wist (dat dacht ik tenminste) dat ik alles onder controle had (gevalletje controlefreak)?

En aangezien je nooit iedereen tevreden kunt houden, het geluk van anderen vaak niet jouw verantwoording is en het vaak onmogelijk is om alles via planning te laten verlopen, wordt het moeilijk om te ontspannen. Er blijft zo logischer wijs geen tijd en energie over voor jezelf.

Hier wordt je op ten duur natuurlijk niet gelukkig van! Je bent constant gespannen en het is zeer vermoeiend kortom heel ongezond en vragen om problemen.

Tegenwoordig weet ik wel beter (gelukkig maar) en is selfcare een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Regelmatig tijd besteden aan jezelf is niet egoïstisch het is juist ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen zodat je happy en ontspannen bent.
Zo kun je dichter bij jezelf blijven en dat helpt je in het maken van betere en gezondere keuzes.
Op die manier ben jij van veel meer waarde voor de rest van de mensen om je heen.
In mijn groeiproces op weg naar het vinden van mijn authenticiteit begin ik mezelf steeds meer te waarderen en respecteren.
Selfcare en Selflove zijn namelijk nauw met elkaar verbonden want, ”Selfcare is an act of Selflove❤️“.

Selfcare is dus datgene doen voor jezelf waar je gezonder, beter en gelukkiger van wordt. Het zijn rituelen, routines of activiteiten die jou de optimale ontspanning kunnen bieden en/of jou energie geven. En zoals ik al zei betekent dat voor iedereen iets anders.

Houdt jij genoeg van jezelf om aandacht te besteden en te investeren in jouw gezondheid op alle mogelijke levels?

Hieronder wat routines, rituelen en activiteiten die ik in me in de loop van de tijd eigen ben gaan maken:

 • Ik begin de dag met een morning routine ademhalingsoefeningen/work-out/meditatie/citroenwater
 • Wandelen en/of de natuur opzoeken
 • Een zoutbad nemen met etherische oliën, kristallen, kaarsen en meditatie
 • Intuïtief stretchen
 • Mediteren
 • Lezen
 • Bakken
 • Bloggen/mijn gedachten in kaart brengen


Zoals je ziet heb ik al aardig wat aan selfcare opgebouwd en komen alle vier de aspecten aan bod. En mocht je nou denken waar haalt ze s’morgens de tijd vandaan om al die dingen te doen?Simpelweg door wat vroeger op te staan, zo kan ik de rest van mijn dag aandacht besteden aan alle verplichtingen en werkzaamheden die ik moet doen. En natuurlijk komt het weleens voor dat ik eens een dagje oversla omdat er iets tussenkomt of omdat ik heel laag in mijn energie zit en dus niet zo fit ben maar, daar ben je mens voor toch?


Reacties

17 december 2021 bij 06:42

Ja, zoals je schrijft, self-care is ontzettend belangrijk.
Uiteindelijk is het iets waar ik pas met ouder worden ben achter gekomen.
Voorheen was het steeds gogogo zonder naar mijn lichaam te luisteren.
Nu luister ik tenminste als mijn lichaam me iets tracht te vertellen.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Volle maan

18 november 2021

gezonde speculaasjes

24 november 2021