Spiritual / The dark night of the soul

Schaduwwerk

Loop jij steeds tegen dingen of situaties aan die je uit de tent lokken en ervaar je daarbij veelal negatieve emoties waarvan je niet weet waar ze precies vandaan komen? Dan is schaduwwerk misschien iets waar je mee aan de slag kunt. In deze blog leg ik je uit wat schaduwwerk is en waarom het cruciaal is voor je persoonlijke als zowel spirituele groei.
Let’s get into the schadows………..

Schaduwkanten

Iedereen heeft ze schaduwkanten of schaduwzijden, het zijn de delen van jezelf die je niet ziet, erkend of accepteert.
Kanten van jezelf die je niet toont aan de buitenwereld omdat deze door de samenleving vaak ook niet geaccepteerd worden.

Schaduwkanten worden meestal gezien als de negatieve en slechte kanten van je persoonlijkheid denk aan jaloezie/haat, schuld/schaamte, woede en verdriet. Dit zijn emoties en gevoelens die we liever uit de weg gaan, we willen ze niet voelen en zullen ze daarom zoveel mogelijk verbergen en diep wegstoppen.

Schaduwwerk is niks nieuws het bestaat al eeuwen en heeft zijn oorsprong bij de sjamanen

Alhoewel de termen schaduwkanten en schaduwwerk al eeuwen oud zijn werden deze termen voor het eerst in onze westerse wereld geintroduceerd door de wereldberoemde psychiater en psychoanalist Dr Carl Jung.
Volgens Jung ontstaan je schaduwkanten grotendeels in je kindertijd omdat dan voor het grootste gedeelte je persoonlijkheid wordt gevormd.
Dit gebeurd als ouders/opvoeders en de omgeving/maatschappij bepaalde emoties en/of gevoelens van jou niet accepteren of erkennen en dus afkeuren.
Deze emoties/gevoelens worden bestempeld als vervelend en ontoelaatbaar en wat ga je dan doen?
Precies…… je gaat ze onderdrukken je gaat ze diep wegstoppen zo diep dat ze uiteindelijk belanden in je onderbewuste.

Stel je bent een gevoelig kind dat snel van slag is en daarom veel huilt of juist heel boos wordt en ouders zeggen dan tegen het kind “je bent ook altijd zo emotioneel schei eens uit met dat gehuil” of “stel je niet aan en doe eens normaal”. 
Dit zijn hele kleine en onschuldige opmerkingen die kinderen kunnen krijgen en waar we ons allen “schuldig” aan maken. 
Het is ook heel normaal en vooral menselijk net zoals onze schaduwkanten heel normaal en menselijk zijn. Het hoort bij iedere persoon want zonder donker geen licht en zonder wrijving geen glans😉

Het maakt niet uit hoe groot of klein het gevolg van afkeuring en het trauma dat je hiermee oploopt is…………het punt is dat onderdrukte en onverwerkte emoties en/of gevoelens vroeg of laat ophoog komen en je leven zullen saboteren waardoor je ze keer op keer ervaart.
En let maar eens op……….. ze komen vaak boven om de meest onbenullige reden en op het meest ongeschikte moment!

Socialisatie

Als mens wil je nou eenmaal graag ergens bij horen als klein kind ben je op zoek naar erkenning, goedkeuring en liefde van je ouders/opvoeders en later zoek je dat ook in de samenleving.
Delen die dus afgekeurd en niet geaccepteerd worden die zal je naderhand in jezelf ook afkeuren.
In onze maatschappij ga je je automatisch voegen naar de normen en waarden die er gelden want, grote kans dat je anders buiten de boot valt😏.We willen allemaal leuk gevonden worden en populair zijn en dus laten we alleen die kanten zien die sociaal aanvaardbaar zijn.
Neem social media alles kan maar beter leuk, mooi en positief zijn anders wordt je niet ”geliked” maar ben je dan wel echt jezelf?
In een Japans volkshaal wordt hier het volgende over gezegd:
De mens toont drie gezichten…………………………..

 • Het eerste gezicht is wat we tonen aan de wereld
 • Het tweede gezicht is wat we laten zien familie en vrienden
 • Het derde gezicht is het gezicht dat niemand ziet

En het derde gezicht dat is een reflectie van wie je echt bent want;

 • Wat laat jij zien van jezelf aan de wereld?
 • Wie denk jij te zijn in je gedachten dus met je mind?
 • Wie ben jij nou echt?

Grote kans dat veel mensen niet eens weten wie ze echt zijn en totaal geprogrammeerd zijn door de buitenwereld. Ze hebben niet eens een besef van hun schaduwkanten.
En zolang iemand geen besef heeft van zijn schaduwkanten of ze niet wil zien zal degene nooit tot een volledige ontplooiing en groei komen van zichzelf en zijn of haar capaciteiten.

Bewustwording

Tot voor kort was ik me hier ook niet bewust van en bleef ik tegen dingen aanlopen die me telkens weer van mijn stuk brachten.
Hier had ik zo genoeg van en vroeg me af waar deze heftige emoties en gevoelens toch vandaan kwamen en kwam tot de conclusie dat het veelal lag aan het feit dat ik zo’n ontzettende people pleaser was/ben (work in progress) en dus een grote angst heb om niet geaccepteerd te worden.
Dit is een schaduwkant van mij die ik nu duidelijk kan zien en kan terugleiden naar mijn jeugd en zelfs nog wel verder dan dat……………………..

Spiritueel perspectief

Soms zijn bepaalde delen van jezelf moeilijk terug te leiden naar je huidige leven dit kan komen doordat ze hun oorsprong hebben uit vorige levens.
Je bent niet alleen je gedachten, je ego en je lichaam maar natuurlijk ook je spirit, je ziel en dus kunnen onopgeloste zaken uit vorige levens je beinvloeden in je huidige leven.
Deze onopgeloste/onverwerkte delen van je ziel laten altijd je schaduwkanten zien zodat je de mogelijkheid hebt om deze delen op te lossen. Om hier achter te komen zal je je moeten verdiepen in vorige levens en/of reincarnatie hypnose moeten ondergaan.

De donkere delen van jezelf zien en kennen zijn cruciaal voor jou groei als mens.
Het zijn je levenslessen……………….
Beschouw ze als je beste vriend en je zult zien dat je dingen begint te zien die je eerst niet zag.

Triggers, projectie en patronen

Hoe herken je nou die schaduwkanten van jezelf?
Eigenlijk zijn die helemaal niet zo moeilijk om te achterhalen, elke keer dat jij emotioneel getriggerd wordt door bepaalde situaties of door dingen die er tegen jou gezegd worden zit daar een mogelijkheid om te achterhalen waarom er op dat moment onplezierige emoties en gevoelens omhoog komen.

Stel je bent op een feestje en je partner praat met een aantrekkelijke man/vrouw en jij ervaart jaloezie of woede dan is dit een duidelijke trigger voor jou. Als je je niet bewust bent van je schaduw dan kun je je laten meeslepen door je emoties en er ruzie over maken maar je kunt ook niet reageren even diep ademhalen en stilstaan bij je gevoel om je vervolgens af te vragen waar die gevoelens nou vandaan komen.

Wat projecteer jij op anderen? Hoe zie jij de wereld en anderen?
Aan de hand van deze vragen kom je ook al een heel eind, vaak is datgene wat je afkeurt en projecteert op een ander precies datgene dat zich verstopt in jou schaduw.
Echter zolang je je hier niet bewust van bent zal je het niet zien!

Patronen en gewoontes die je hebt en als belastend en/of vervelend ervaart en die zich telkens lijken te herhalen in bepaalde situaties.
Zo heb ik b.v. de gewoonte dat als ik bij bepaalde mensen in de buurt ben soms helemaal in hen op ga en mezelf verlies waardoor ik al mijn energie kwijtraak en uiteindelijk uitgeput ben.
Bepaalde patronen en/of gewoontes kunnen veel over je schaduwzijde onthullen.

Je kunt jezelf ook de volgende stellen:

 • Welke delen van mezelf vind ik niet leuk?
 • Welke delen van mezelf veroordeel ik?
 • Welke delen van mezelf beangstigen me?

Embrace your dark side

De eerste stap om met schaduwwerk aan de slag te kunnen gaan is BEWUSTWORDING……………….zodra je je bewust bent van het feit dat het jouw schaduw is die omhoog komt of aan het woord is dan heb je al een hele stap gezet!
Nu kun je erover gaan contempleren en zodra je een herkenning en inzicht hebt gekregen laat je de emotie en/of het gevoel toe.
Zoek een rustige plek op waar je dit veilig kunt toelaten en laat alles wat in je opkomt toe hoe pijnlijk het ook is.
Accepteer het gevoel, omarm het en geef het liefde dit klinkt heel gek maar, het zal je echt goed doen dit is hoe je je schaduw kunt integreren.
Ga mediteren met je schaduw dit werkt ook super goed, als je niet weet hoe je dit moet doen er zijn op You-tube heel veel guided schadowwork (geleide) meditaties beschikbaar.

voorbeeld van een schaduwwerk meditatie

Met je schaduw aan de slag gaan kan heel confronterend en soms ook beangstigend zijn. Je komt oog in oog te staan met de diepste en donkerste delen van jezelf.
Niet iedereen is hiertoe bereid en zal tot dit level van zelfrealisatie kunnen komen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat schaduwwerk een zeer krachtige tool kan zijn om tot volledige zelfacceptatie en zelfrealisatie te komen.
Belangrijk om te weten is dat schaduwwerk nogal wat tijd en energie in beslag kan nemen je kunt ervanuit gaan dat als je je hieraan hebt overgegeven dat het een levenslang proces kan zijn.
Door met je schaduwkanten te gaan werken zal je merken dat je je mettertijd steeds beter en vrijer zult gaan voelen want, als je leert om je donkere zijde te accepteren zal dit leiden tot zelfheling en vrijheid.

En dit is het mooiste geschenk dat je jezelf ooit zal kunnen geven……………

Don’t try to escape your darkness

learn to love yourself there

Wil je hiermee aan de slag gaan dan is enig zelfinzicht, spiritueel inzicht en ervaring in werken aan je angsten wel een vereiste.
Heb je nooit enige vorm van zelfreflectie gedaan dan is het wellicht handig om eerst een professional te raadplegen.

Reacties

11 oktober 2021 bij 12:05

Dit lijkt me heel moeilijk. En ik vraag mij af of dit niet een te zwaar onderwerp is om zelf mee aan de slag te gaan? Zou het niet beter zijn om dit onder begeleiding te doen?Lindaschrijfthetop
11 oktober 2021 bij 12:25

Mijn pestverleden bleek in het dagelijks leven meerdere keren per week ongewenst naar boven te komen. Nu kan ik inzien dat het lachen om mij maar een grapje is.12 oktober 2021 bij 12:32

Het is inderdaad een moeilijk onderwerp wat je aankaart en als mensen hier echt mee zitten, is het denk ik juist goed om met een onafhankelijk persoon te praten over je ‘schaduwkanten’. Zelf heb ik hier niet echt een bepaald beeld bij, natuurlijk zijn er dingen die niet iedereen over je weet, maar ik voel me gelukkig met het leven dat ik heb en heb ook niet het gevoel dat ik bepaalde trekjes van mezelf moet verbergen voor de buitenwereld.  12 oktober 2021 bij 17:30

  Hoi Rosalyn,
  Enig zelfinzicht en levenservaring is natuurlijk zeer zeker een vereiste bij dit onderwerp, daarbij spelen opvoeding en omgevingsfactoren een grote rol.
  En als je gelukkig bent met jezelf is dit ook geen thema voor je.
  Dan zou ik zeggen houden zo😉12 oktober 2021 bij 12:53

Heel interessant artikel. Niet gemakkelijk maar ik tracht hier dagelijks mee aan de slag te gaan. Iedereen is mens en ik vind dat alle taboes moeten doorbroken worden. Ook ieders schaduwkanten, zo krijgen ze kleur 😉12 oktober 2021 bij 17:02

Interessant concept schaduwkanten. Ga me hier eens in verdiepen13 oktober 2021 bij 12:20

Interessant artikel en heb het nooit zo bekeken. Ik herken er veel in!13 oktober 2021 bij 13:57

Heel interessant artikel. Ik heb eerlijk gezegt nog nooit iets aan zelfreflectie / mijn spirituele kant gedaan. Maar kan me voorstellen dat het dingen opent als je je hierin verdiept of open stelt.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gronden

26 september 2021

Halloween

8 oktober 2021