Lifestyle / Natuur / Seizoenen

Najaar

Het is inmiddels alweer najaar, de uitbundigheid van de zomer is alweer naar de achtergrond vertrokken en de lange dagen worden langzaamaan weer korter.
Het najaar is voor mij net zoals het voorjaar dan ook de ideale periode om zaken los te laten en op te ruimen.

Ritme van de natuur

In het verleden had ik regelmatig last van de verandering van seizoenen vooral van de overgang van zomer naar najaar/winter.
Dat had natuurlijk ook te maken met de verandering van mooi, zonnig en warm weer naar grauw, koud en nat weer.
Maar het had niet alleen te maken met het weer want, terugkijkend weet ik dat ik toentertijd nog niet bezig was met het meebewegen op het ritme van de van de seizoenen.
Ik wilde niet dat de zomer voorbij was en dus hield ik onbewust iets vast dat tegen de natuur in ging en tegen de natuur ingaan of tegen je eigen natuur ingaan is vragen om problemen.
Als mens zijn we immers een belangrijk onderdeel van de natuur😉

De natuur laat ons elk seizoen heel mooi zien hoe dat in z’n werk gaat dat meebewegen met de seizoenen, kijk maar eens wat een boom met zijn bladeren doet in de herfst.
Ze veranderen van levendig groen naar prachtige warme kleuren en vervolgens laat de boom zijn bladeren los.
Dieren gaan volop op zoek naar eten en leggen een voorraad aan voor de winter.
Het najaar is dan ook de periode waarop wordt geoogst door de boeren om vervolgens de winter door te komen.

Lang geleden werd de oogst samen met de komst van de herfst uitbundig gevierd door oude natuurvolkeren zoals de Kelten en de Germanen.
Deze volkeren wisten niet beter dan dat ze moesten meebewegen met de natuur en zijn seizoenen dit was namelijk nodig om te overleven.
Zo werd er tijdens de herfst-equinox het feest “Mabon” gevierd. Hierbij werd de overvloed van de laatste oogst van de zomer gevierd en tevens werd hiermee de herfst ingeluid.

De herfst-equinox is de dag waarop dag en nacht even lang zijn dat komt omdat de zon dan precies recht boven de evenaar staat, de zomer is dan officieel voorbij en de herfst is begonnen.
Deze dag verschilt per jaar en bevind zich altijd tussen 20 en 23 september.

Opruimen is loslaten

Het najaar is voor mij dan ook de ideale periode om je huis eens flink op te ruimen je te ontdoen van spullen die je niet meer nodig hebt en/of niet meer gebruikt.
Ga al je kamers en ruimtes na en doe spullen weg die je niet meer nodig hebt en al helemaal als ze je geen goed gevoel meer geven.

Kijk al je kasten en lades eens na, ga door papieren en foto’s heen en versnipper zaken die geweest zijn.
Om vervolgens de natuur een handje te helpen geef je de spullen weg of breng je ze naar een tweedehands winkel zo maak je ook nog andere mensen blij😊

Het ruimt niet alleen lekker op maar maakt ook je hoofd leeg want, door je te ontdoen van al deze spullen en/of zaken laat je automatisch los.
Je staat er waarschijnlijk niet zo bij stil maar ook aan voorwerpen, spullen, foto’s enz. hangt energie die je misschien liever niet meer om je heen wilt.
Dus laat net zoals de boom die zijn oude bladeren loslaat los wat jou niet meer dient, waar je niks meer aan hebt zodat je je kunt voorbereiden op een nieuwe start een nieuw seizoen!

Dit kun je ook heel goed toepassen op al je digitale apparaten en social media accounts, verwijder simpelweg oude onbelangrijke foto’s en berichten die niet meer relevant zijn.

Beweeg mee op het ritme van de natuur en laat in het najaar oude zaken, spullen en de daarbijbehorende gedachten en gevoelens automatisch los……..

Gezelligheid in en om huis

Nu het buiten steeds wat frisser wordt en de dagen weer wat korter zijn is het ook weer fijn om het in huis gezellig te maken met kaarsen en nieuwe plantjes.
Een nieuw seizoen vraagt nu eenmaal om een nieuwe vibe in huis vind ik zelf😉
Dit hoeft natuurlijk geen drastische verandering in interieur te zijn, maar door wat verandering in accessoires aan te brengen kun je al gelijk een ander sfeer creëren.

Het najaar is letterlijk en figuurlijk naar binnen keren

Dit gebeurt bij mij eigenlijk ook als vanzelf in mijn uiterlijk, automatisch stap ik over van de lichte frisse kleuren van de zomer naar de warme en donkere kleuren van het najaar.
Dit vraagt ook om andere geuren en betekent dat ik ook geen zomerse, bloemige geuren meer kan dragen maar diepere, kruidige geuren mijn voorkeur krijgen.
In mijn aroma diffuser branden nu voornamelijk de geuren sinaasappel, sandelhout, kaneel en bergamot!

Het meebewegen op de ritmes van de natuur en de seizoenen laat ons op een mooie wijze zien wat loslaten en acceptatie is. Het laat zien dat alles constant in beweging en in verandering is en dat vechten tegen verandering in welk opzicht dan ook geen zin heeft.

Dus go with the flow……….en dan wens ik je een mooie herfst toe!

Reacties

Lindaschrijfthetop
21 september 2021 bij 07:01

Ik denk dat ik de zomer ook moeilijk los kan laten Ik mis gewoon mijn vitamine D: de zon.Claire
21 september 2021 bij 07:52

Stiekem baal ik er best wel van dat het morgen officieel herfst is. Mijn huid heeft veel te weinig zon geproefd. Ook al vind ik de kleuren van de herfst en gezelligheid binnen, ook wel iets hebben.21 september 2021 bij 08:25

Ik ben dol op de zomer, maar vind de andere seizoenen ook heel mooi. Als ik vandaag in de zon kan zitten, maak ik daar gebruik van, maar is het morgen regenachtig, dan kruip ik met een dekentje op de bank en geniet ik ook. Eigenlijk ben ik altijd wel tevreden, al heb ik soms wel wat moeite met een periode waarin het wekenlang miezert. Maar binnen kun je het ook heel gezellig maken, dat laten jouw foto’s wel zien! 🙂21 september 2021 bij 11:48

Ik vind de herfst een fijn seizoen. Lekker naar binnen, en daar is het dan ook zo gezellig. Na de extraverte zomer omarm ik graag de introverte herfst.Cynthia
21 september 2021 bij 11:57

Ik vind de herfst niet erg, maar qua wandelen vind ik het voorjaar en de zomer fijner. Ach ja, nu heb ik weer alle tijd om lekker binnen te koken en bordspellen te spelen. Ook fijn. Enne… dat opruimen in de herfst is ook geen slecht idee. 😉21 september 2021 bij 15:03

Mooi! en mooi geschreven Nathalie. Ik ben zo iemand. Die ineens de laatste jaren ‘last’ heeft van de overgang van de zomer naar de herfst. Ik wil niet loslaten en dat staat natuurlijk ook ergens voor. Een diepere oorzaak bedoel ik. Al lezende bemerk ik dat ik een bepaalde warmte voel bij wat je schrijft. Alsof ik bijna zin krijg om ook op die manier mee te bewegen met de overgang van de seizoenen. Dankjewel daarvoor.22 september 2021 bij 10:14

Ik vind alle seizoenen mooi. Ze hebben allemaal zo hun charme. De herfst vind ik de kleuren fantastisch. het comfy film kijken kijk ik nu al naar uit22 september 2021 bij 12:55

Wat een mooi geschreven over de herfst. Ik vind de kleuren van de herfst altijd erg mooi. Ga dan graag naar het bos23 september 2021 bij 06:23

Wauww, Nathalie. Wat een leuke blog ☺️ Ik herken me er helemaal in. Met dit artikel heb je me ook al geïnspireerd. 👌 Wat is het leuk om hier te vertoeven. Ik volg je graag verder 🍀Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept kha ovenschotel

12 september 2021

Koolhydraatarme pindakaascake

25 september 2021