Lifestyle

Mindset

Mindset of mindstyle het zijn populaire woorden vandaag de dag, het draait allemaal om de juiste mindset en mindset is everything. Wat is dan de juiste mindset en hoe creëer je die? Ik ben wat dieper in deze materie gedoken dit is wat ik te weten ben gekomen……….

Het zit allemaal in je hoofd

Het begint met een gedachte en vervolgens heb je er veertig tot zestigduizend per dag waarvan je ongeveer acht uur slaapt dus dan denk je per uur aan zo’n drieduizend dingen. Dat zijn ruim 50 gedachten per minuut, pff ik word al moe als ik er aan denk.

Het lijkt me duidelijk dat het belangrijk is dat je je op een gegeven moment ook bewust wordt van al die gedachten vooral als ze grotendeels negatief zijn zoals angst en frustratie. Deze gedachten komen met name voort uit eerdere ervaringen en overtuigingen zoals het denken niet goed genoeg te zijn of angst voor de toekomst. Kijk je b.v. veel naar het nieuws en ben je gefocust op slecht nieuws berichten dan blijf je dit soort negatieve gedachten voeden. Zodra je je hier bewust van wordt kun je daar ook iets aan doen namelijk door met je jezelf aan de slag gaan om te ontdekken waar ze vandaan komen en om niet alles te geloven wat het nieuws of andere media te vertellen hebben, of nog beter het simpelweg niet te kijken.

Teveel mensen zijn de hele dag bezig met wat ze niet willen en wat niet goed gaat in hun leven waardoor hun focus juist hierop komt te liggen en als je bekend bent met de “law of attraction” oftewel de wet van de aantrekkingskracht dan weet je dat alles waar je aandacht aan geeft groeit. Daar krijg je dus meer van en als je begrijpt dat alles energie is dus ook je gedachten dan is het een simpel optelsommetje van een plus een.

Energy flows where attention goes

Verleg je focus eens naar wat je zou willen zien in je leven of wat voor iemand je zou willen zijn, nu komen er gelijk andere gedachten naar boven toch? Als je van jezelf weet dat je (nog) geen juiste mindset hebt dan is dat niet erg, die kun je namelijk ontwikkelen. En of je nou een juiste mindset wil creëren om gezonder te leven of dat het nou gaat om die negatieve gedachten te verminderen het valt allemaal te leren.

Fixed vs growth mindset

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck van de Stanford University heeft tientallen jaren onderzoek gedaan naar succes en prestatie en wat voor invloed de manier van denken hierop heeft. Ze kwam tot de conclusie dat er grofweg twee denkstijlen oftewel mindset theorieën zijn die ze onder verdeelde in de fixed oftewel vaste mindset en de growth oftewel groei mindset. Voor een deel is je mindset aangeleerd door je ouders/opvoeders, school, en de omgeving waarin je bent opgegroeid. Je wordt als je klein bent nou eenmaal onbewust geprogrammeerd door op een bepaalde manier te kijken en te denken over jezelf, over anderen en over het leven in het algemeen. Het bepaald voor een groot deel hoe je nu in het leven staat.

Denk en handel je vooral vanuit een fixed mindset dan heb je de overtuiging voor jezelf aangenomen dat je bent zoals je bent, dat je niet veranderen kunt. Je doet waar je naar jou idee goed in bent en doet weinig moeite om je in te spannen voor iets anders. Uitdagingen worden meestal vermeden want, stel dat je fouten maakt. Je hebt moeite met kritiek en schaamt je als iets niets lukt, als er tegenslagen zijn of iets gaat niet zoals het zou moeten gaan dan geef je al snel op. Mensen met vooral een fixed mindset voelen zich al gauw slachtoffer van de situatie en klagen meestal snel.

check dit filmpje voor meer uitleg Https://YouTube.com

Denk en handel je daartegenover vooral vanuit een growth mindset dan sta je open voor verandering en ontwikkeling. Je hebt de overtuiging dat alles te leren valt en geeft jezelf kansen om nieuwe dingen te leren. Je staat open voor kritiek en het maken van fouten zie je als leermomenten. Je gaat graag nieuwe uitdagingen aan en geeft niet snel op, je werkt hard en levert die inspanning graag. Mensen met vooral een growth mindset zijn optimistisch en als ze tegenslag ervaren dan accepteren ze dat en maken altijd het beste uit iedere situatie.

Never a failure always a lesson

Je kunt hieruit dus voor jezelf opmaken in welke categorie jij het meest past. En meestal is het zo dat mensen tussen deze twee stijlen van denken en doen in zitten. Het ligt maar net aan de situatie en de ervaringen en overtuigingen die je eraan gekoppeld hebt. Dit gebeurt grotendeels onbewust.

Bewustwording

Om tot verandering van mindset over te kunnen gaan is bewustwording dus de eerste stap, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Dit heeft er mee te maken dat ons brein voor 95 % onbewust reageert, handelt en denkt en maar voor 5% bewust. Zie die 95% voor het gemak als de harde schijf van een computer waarin alles ligt opgeslagen wat je geleerd en ervaren hebt tot nu toe. Het zijn alle dingen die je je eigen heb gemaakt zowel positief als negatief en het meeste van die negatieve dingen zijn ontstaan in het verleden.

Zie nu die 5% dus hetgeen waar je je bewust van bent als het werkgeheugen van de computer. Als je iets wilt gaan veranderen duik je dus eerst in die harde schijf (het onbewuste) haalt het eruit en zet het bestand in je werkgeheugen (het bewuste). Klinkt heel simpel want, je weet immers wel wat je wilt veranderen maar waarom lukt het dan steeds niet?
Daar zijn verschillende verklaringen voor:

Je wilt teveel tegelijk dit is menselijk we willen zo veel mogelijk dat alles snel en makkelijk gaat, daarbij willen we snel resultaat zien. Dit is mogelijk bij praktische en alledaagse klusjes maar niet als het gaat om het veranderen van je mindset. Je doet en denk waarschijnlijk al bijna je hele leven op een bepaalde manier dan kun je logischerwijs niet binnen een week verandering zien. Dit is dus niet makkelijk en vraagt veel tijd, energie, discipline en geduld en dat is waar veel mensen het op een gegeven moment opgeven.

Dat is jammer! Want op de momenten waarop jij geen zin, tijd en moeite meer wilt doen voor hetgeen je zo graag wilt bereiken, dat zijn DE momenten om door te zetten. Dan ben je juist heel dichtbij je doel😉hoe zorg je ervoor het dit wel lukt? Ik geef je wat tips die mij enorm helpen:

  • Verander een ding tegelijk: je brein is zich maar 5% bewust betekent dat je je maar op een ding volledig kunt focussen. Je kunt niet stoppen met roken en tegenlijk je hele voedingsschema en leefstijl omgooien.
  • doe het elke dag: om een gewoonte of bepaalde denkwijze te veranderen moet je er elke dag aan werken (ook als je geen zin hebt)
  • doe aan affirmaties: zeg tegen jezelf dat je het kunt en dat je het waard bent (hier kun je ook speciale meditaties voor doen)
  • lezen: lees boeken of artikelen over mindset of luister naar motivation speaker’s
  • kijk welke mensen jou inspireren over jouw doel en kom met deze mensen in contact of kijk video’s van ze
  • oefen dankbaarheid: kies elke dag een momentje voor jezelf en kijk waar je die dag of over het algemeen dankbaar voor bent
  • vertel je zelf elke dag hoe graag je het wilt, des te meer je het wilt hoe gemakkelijker het voor je wordt om je doel te bereiken

Verander het script

Jij bent de regisseur van je eigen leven het enige dat je hoeft te doen is het script te veranderen. Als jij jezelf al je hele leven lang verteld dat succes niet voor jou is weggelegd, je de ware nooit zult ontmoeten of dat je dat fitte lijf toch niet kunt krijgen dan is dat wat je geloofd en wat je manifesteert. Je onderbewuste zal er dan ook alles aan doen om dit werkelijkheid te laten worden. Wordt je bewust van de verhalen die jij jezelf verteld en besef dat jij de enige bent die het verhaal een andere draai kan geven want,

Als je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg

Terugkijkend ben ik zelf van een nogal fixed mindset naar een tamelijke growth mindset gegaan en alhoewel er nog heel wat verbeterpunten zijn ben ik op de goede weg. Het is dan ook een levenslang proces. Dus laat die fixed mindset voor wat het is en richt je op groei!


Reacties

26 juni 2021 bij 06:07

Volledig mee eens en iets waar ik dit laatste jaar ook mee bezig ben geweest. Mijn artikel over Eckhart Tolle gaat namelijk over hetzelfde onderwerp. Alles start bij jezelf. Awareness of being. Je bewust worden van wat er zich in het heden in je hoofd afspeelt om zo de keus te maken: wil ik me verder bezig houden met negatieve gedacht of niet. The future does not exist. Het is OK om naar de toekomst te kijken zolang je niet het heden vergeet. De ‘weg naar je toekomstplannen’ moet ook aangenaam blijven. Maar wat als dat pad je alleen maar stress geeft? Allemaal zaken om even bij stil te staan.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spiritualiteit

20 maart 2021

Spiritueel ontwaken

11 april 2021