Gezondheid / Keto/lowcarb / Lifestyle

MCT-olie wonderolie

Als je een keto lifestyle hanteert, topsporter bent of koolhydraatarm door het leven gaat ben je misschien wel bekend met MCT olie en gebruik je het zelf.
Deze olie wint steeds meer aan populariteit en dat komt door de vele voordelen die het met zich meebrengt, je kunt de olie namelijk voor verschillende doeleinden inzetten.
In deze blog zet ik ze allemaal voor je op een rij!

Wat is MCT olie?

MCT olie wordt gewonnen uit kokosolie en staat voor Medium Chain Triglyceride, yup een hele mond vol.
Triglyceride is een vetzuur met een middellange keten (medium chain) anders dan de vetzuren met lange keten voorziet een vetzuur met middellange keten je snel van energie.
Er zijn 4 soorten MCT olie namelijk C6, C8, C10 en C12 de cijfers staan voor de lengte van een vetzuurketen.
De lengte van de keten bepaalt hoe snel een vetzuur wordt omgezet naar energie, C6 is hierbij de kortste en C12 dus de langste.

MCT olie behoort tot de gezonde verzadigde vetten die in tegenstelling van wat men altijd dacht niet schadelijk zijn voor hart en bloedvaten.

De voordelen van Mct olie:

  1. SNELLE EN LANGDURIGE ENERGIE: Zoals gezegd voorziet MCT olie je snel van energie die van lange duur is en dus een stabiele invloed heeft op je energie niveau in het algemeen. Alle gezonde vetten zijn goede energie gevers alhoewel verreweg de meeste voedingsbronnen van gezonde vetten lange vetzuur ketens bevatten en ze dus heel lang nodig hebben om afgebroken te worden bevatten de korte en middellange vetzuren (MCT olie) de eigenschap om rechtstreeks vanuit de maag naar de lever te worden getransporteerd waardoor er snel energie vrij komt.
  2. HELPT BIJ AFVALLEN EN OM OP GEWICHT TE BLIJVEN: Waar het lichaam verzadigde en onverzadigde vetten kan opslaan in het lichaam als lichaamsvet doet MCT olie dat niet, simpelweg omdat het rechtstreeks in de lever omgezet wordt tot energie en gelijk wordt afgebroken. Het schijnt dat MCT olie de vetverbranding stimuleert en dat door het consumeren van MCT olie lichaamsvet wordt afgebroken, ook zorgt MCT olie voor een verhoging van hitte opwekking in het lichaam waardoor je lichaam automatisch meer calorieën verbrandt. Nog een bijkomend voordeel van MCT olie om af te vallen is dat het je hongergevoel wegneemt waardoor je minder zult eten.
  3. STABIELE BLOEDSUIKERSPIEGEL: MCT olie heeft een positieve uitwerking op het hormoon insuline dat de bloedsuikers in het lichaam reguleert. MCT olie zorgt ervoor dat de bloedsuikers eerder in het spierweefsel wordt opgenomen en minder als lichaamsvet worden opgeslagen. Het biedt dus een groot voordeel voor mensen met diabetes waardoor hun suikerstofwisseling op termijn aanzienlijk kan verbeteren. Doordat MCT olie een positieve invloed heeft op de insuline werking zorgt het mede daardoor ook voor een beter behoudt van de spiermassa, insuline stimuleert namelijk de aanmaak van spiermassa.
  4. IMUUMSYSTEEM BOOSTER: Je gezondheid begint in je darmen net zoals je imuunsysteem, hoe gezonder je darmflora des te krachtiger is je imuunsysteem. MCT olie draagt hieraan bij doordat het een ontstekingremmende werking heeft en vele voordelen heeft bij bacteriële en schimmelinfecties in de maag en darmen. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat je de inname van MCT olie wel moet opbouwen om een positief effect op de maag en darmen te verkrijgen. Een te grote inname kan zorgen voor maagklachten en diaree.
  5. GOED VOOR DE HERSENEN: MCT olie is direct bruikbare brandstof voor onze hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat MCT olie in ons lichaam net als ketonen werken, bij een keto lifestyle worden automatisch ketonen aangemaakt waardoor je vetten gaat verbruiken deze ketonen hebben echter ook een positief effect op je hersenen. Dus ook als je geen ketogene leefstijl volgt dan kan het gebruik van MCT olie grote voordelen hebben op je focus en zo je mentale prestaties bevorderen. Ook heeft het een zeer positief effect op het geheugen en blijkt uit onderzoek dat het het korte termijn geheugen van Alzheimer patiënten verbeterd.

Daarnaast is MCT olie uitstekend om mee te koken, het is geur en smaakloos en kan verhit worden tot 177 graden.
Net als kokosolie is het ook een natuurlijke moisturizer voor huid en haar en zorgt het voor een betere verhouding tussen het “goede” en “slechte” cholesterol.

Hoe gebruik je MCT olie?

Al met al zitten er een hoop voordelen aan het gebruiken van MCT olie, het voorziet je niet alleen van een hoop langdurige energie maar heeft daarnaast zoals je ziet ook een positieve invloed op je lichaam en dus je algehele welbevinden.
Zelf gebruik ik het sinds een jaar of 2 en verwerk ik het dagelijks in mijn bullet koffie en in mijn smoothie, gewoon een scheutje is genoeg!

MCT olie is (nog) niet verkrijgbaar in de supermarkten maar wel bij Holland & Barret, online kun je het ook overal bestellen.
Het is tevens ook te verkrijgen in poedervorm hier heb ikzelf nog geen ervaring mee.

Kies voor goede kwaliteit

Kies bij voorkeur een MCT olie die uitsluitend gemaakt is van kokosolie en een mix is van C8 en C10 of pure C8.
Men zegt dat pure C8 het beste is als het gaat om focus en het verbeteren van je imuunsysteem hier heb ik zelf geen ervaring mee omdat ik zelf een mix van C8 en C10 gebruik, hier kan ik dus niet over oordelen.

Pure C8 is daarom ook een stuk prijziger dan een mix van C8 en C10.
Een goede prijs en kwaliteitverhouding vind ik daarom ook heel belangrijk en die heb ik gevonden in de MCT olie van Holland & Barret.
Een fles van 500 ml kost €12,99 waarbij ze vaak op een 2e product 50% korting hebben en is gemaakt van pure kokosolie en dus vrij van palmolie.
Het bevat 60% C8 en 40% C10 en ook niet onbelangrijk, het zit een glazen fles waardoor het milieu vriendelijker is dan een plastick fles.

MCT olie is dus een goede en gezonde aanvulling op je gezondheid en welbevinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Keto broodjes

21 maart 2022