Highly sensitive person / Lifestyle / Seizoenen

Liefde

Een van de hoogste frequenties en vibes waarin je kunt verblijven is die van liefde!
Inmiddels is het Februari 2022 de maand waarin de liefde centraal staat en die commercieël gekenmerkt wordt door op 14 februari je geliefden te verwennen met cadeautjes.
Dit is hoe ik liefde ervaar en het vanuit mijn standpunt bekijk, let’s talk about love……..❤️❤️

Frequenties

Iedereen wilt graag geliefd en gewaardeerd worden, als je je geliefd voelt dan geeft je dat een fantastisch en gelukkig gevoel.
Liefde is niet voor niets een van de hoogste frequenties op aarde samen met acceptatie, vrede, geluk en compassie.
Dit zijn emoties die vanuit je hart komen, je kent vast en zeker wel de uitspraak “ liefde overwint alles” hier geloof ik oprecht in.
De laagste frequentie daarentegen is die van angst en veroordeling die gevoelens van schuld, schaamte en boosheid oproepen dit zijn emoties die voortkomen uit je hoofd/ego.
Dit brengt me gelijk bij het volgende punt…………

Voorwaardelijk vs onvoorwaardelijk

Want hoe kijk jij naar de liefde en hoe ervaar jij liefde?
Op zielsniveau ga ik er vanuit dat alle mensen diep van binnen onvoorwaardelijke liefde bezitten, echter de mate waarin je liefde kunt geven en ontvangen hangt grotendeels af van de manier waarop je groot bent geworden en deels van je innerlijke persoonlijkheid.
Het bepaald voor een groot deel hoe je jezelf en de wereld om je heen ziet, was er weinig of geen liefde in je thuissituatie dan zul je naar alle waarschijnlijk moeilijkheden ervaren met het thema liefde en andersom, kom je uit een zeer liefdevol gezin dan heb je meestal toch een sterkere basis meegekregen als het op de liefde aankomt.


Liefde gezien vanuit mijn eigen ervaring als kind en van wat ik zoal waarneem uit mijn omgeving zie ik veel voorwaardelijke liefde van ouders naar hun kinderen toe.
Hiermee bedoel ik dat ouders voornamelijk liefde tonen als een kind voldoet aan het verwachtingspatroon van de ouders.
De meeste ouders of opvoeders zijn zich hier niet van bewust omdat ze niet beter weten en op dezelfde wijze zijn grootgebracht.
Echter een groot deel van de kinderen die deze manier van liefde ervaren en met name (hoog) gevoelige kinderen kunnen dit als zeer verwarrend ervaren en zullen zich al jong in hun leven gaan aanpassen aan de voorwaarden die hun ouders aan ze stellen om zo aan hun verwachtingen te voldoen en de liefde te krijgen die ze nodig hebben.
Dit kan jammer genoeg als gevolg hebben dat ze opgroeien tot volwassenen die niet compleet zichzelf durven te zijn en/of zichzelf kwijtraken en daardoor weinig zelfvertrouwen en zelfliefde ervaren.Onvoorwaardelijke liefde van ouders of opvoeders daarentegen betekent in mijn opzicht dat ouders hun liefde en aandacht blijven tonen ook al voldoet een kind niet aan het verwachtingspatroon.
Ze accepteren het kind voor de volle honderd procent om wie het echt is en staan daarbij de ontwikkeling van het kind niet in de weg.
Het kind hoeft niet perse te voldoen aan bepaalde voorwaarden om liefde te krijgen en heeft daardoor meer kans om zich te ontplooien tot een evenwichtige en zelfverzekerde volwassene.

De mate en wijze van liefde die je als kind hebt ontvangen is bepalend voor de mate en wijze van liefde die je ervaart in jezelf en met de mensen om je heen

Zelfliefde

De meest belangrijkste liefde die ik in de afgelopen 3 jaar ben gaan ervaren en die mij bloed, zweet en tranen heeft gekost om te leren is de liefde voor mezelf.
En omdat je toch 24/7 met jezelf opgescheept zit is het wel zo handig als jezelf een beetje leuk en aardig vindt😉.
Er werd mij vaak gezegd dat als je niet van jezelf houdt je ook niet van anderen kunt houden ik vond dat toendertijd altijd een stomme opmerking die ik nu enigzins kan begrijpen.

Een heel groot deel van mijn leven heb ik doorgebracht in zelfhaat het woordje zelfliefde daar had ik serieus nog nooit van gehoord.
Al jong werd mij ingeprent dat ik dom was, er werd mij heel duidelijk gemaakt dat volwassen mensen altijd gelijk hadden en de waarheid vertelden.
Een eigen mening hebben als kind was al snel lastig en werd meestal gauw de kop ingedrukt dit alles zorgde er bij mij voor dat ik heel weinig zelfvertrouwen en zelfwaarde ontwikkelde.

Mede door mijn gigantische minderwaardigheidscomplex en mijn hoogsensitieve geaardheid had ik moeite mezelf te accepteren en ontwikkelde ik allerlei destructieve overtuigingen en patronen die op hun beurt weer resulteerden in de nodige psychische klachten.
Heel ver verwijderd dus van zelfliefde en om even terug te komen op de opmerking ”als je niet van jezelf kunt houden kun je ook niet van een ander houden” ik hield niet van mezelf en stond een ander ook niet toe dat te doen.
Ik kan nu zien dat mijn hart al die tijd gesloten was en ik daardoor mijn liefde naar de ander niet kon en durfde te tonen.
Bang om gekwetst te worden en met de overtuiging dat ik geen onvoorwaardelijke liefde waard was.
Als gevoelig en sterk empatisch mens ben ik iemand die onvoorwaardelijk van je zal houden als ik je toelaat in mijn leven omdat ik als geen ander weet hoe het voelt om op voorwaarde liefde te ontvangen.

Een logisch gevolg van zelfliefde is selfcare oftewel goed voor jezelf zorgen en regelmatig bij jezelf na gaan wat je nodig hebt en waar jij behoefte aan hebt!

Liefdes relaties

Het grappige is dat hoe meer ik mezelf begon te accepteren en terug in mijn kracht kwam ik opmerkte dat ik daardoor meer zelfvertrouwen en zelfliefde kreeg en de relatie met partner aanzienlijk verbeterde.
Want om oprecht gelukkig te zijn in je liefdesrelatie is de basis ook hier onvoorwaardelijke liefde.
Het betekent dat de relatie gebouwd is op wederzijds respect en vertrouwen en dat je in de relatie helemaal jezelf kan en mag zijn.
Dat je gehoord wordt en niet bang hoeft te zijn om je te uiten op wat voor manier dan ook en dat je het gevoel hebt dat je veilig bent en dat er voor je gezorgd wordt.

Een ongezonde liefdesrelatie is er ongetwijfeld eentje op voorwaarden waarin je waarschijnlijk niet helemaal jezelf kunt of mag zijn en waarvan jullie verwachtingen na elkaar toe niet helemaal overeen komen.
Relaties waarin boosheid, angst, schuld, schaamte, jaloezie en controle de boventoon vieren of waar je niks wordt gegund en die je telkens omlaag halen zijn naar mijn mening geen echte liefdesrelaties tenzij een van beide of beide partners bereid zijn om hun fouten toe te geven en in te zien.
Grote kans dat hier stukje oudzeer aan ten grondslag ligt.

Want om een gezonde en gelukkige liefdesrelatie te behouden is het ook belangrijk dat je oude wonden en jeugdtrauma’s heelt die je belemmeren in je dagelijkse leven want, die spelen bewust of onbewust door in je relatie.
Ook in een gezonde liefdesrelatie kunnen natuurlijk ruzies en meningsverschillen ontstaan het verschil is wel dat je elkaar niet bewust kleineert of omlaag haalt en dat kritiek meestal van opbouwende aard is.

Al met al zijn de relaties die je hebt of het nu die met je ouders, je kinderen, je vrienden of collega’s zijn complex🙈waarvan de relatie met je partner de meest ingewikkelde is.
Zolang je maar over een goede dosis zelfliefde en onvoorwaardelijke universele liefde beschikt dan komt het wel goed met de liefde.

Happy Valentine’s Day🌹

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Van angst naar vertrouwen

25 januari 2022