Highly sensitive person / Lifestyle

Sensitieve mensen

Ben je snel van slag en kun je slecht tegen drukke omgevingen? Voel jij goed aan wat mensen nodig hebben en luchten mensen spontaan hun hart bij je? Heb jij vaak tijd nodig om alleen te zijn en je op te laden? Wordt er vaak gezegd dat je je aanstelt of dat je overgevoelig bent? Grote kans dat je hoort tot het type sensitieve mensen………………

Hsp……….

De term hsp oftewel hoogsensitief persoon komt uit de psychologie en werd voor het eerst geïntroduceerd in 1996 door de Amerikaanse psychologe Dr Elaine Aron. Zij baseerde haar theorie op eerdere onderzoeken van de beroemde psychiater Dr Carl Jung en kwam tot de conclusie dat dit geen afwijking of psychische aandoening was maar, dat het een natuurlijk gevolg was van een aangeboren gevoeligheid.

Net zoals er mensen geboren worden met een hoge mate van intelligentie of met een bepaalde gave (hoogbegaafdheid) worden er dus ook mensen geboren met een hoge mate van gevoeligheid. De laatste jaren duikt de term steeds vaker op en dat is maar goed ook, zo komt er steeds meer begrip voor mensen die daadwerkelijk geboren worden met deze karaktereigenschap. Want dat is wat het volgens de grondlegster van deze term is, een aangeboren karaktereigenschap waar zo’n 15 tot 20% van de bevolking mee geboren wordt.

Als hsp-er heb je simpelweg een gevoeliger zenuwstelsel waardoor externe als interne prikkels sterker en harder binnenkomen. Zowel negatieve als positieve prikkels worden dieper en intenser beleefd, het is dus logisch dat je hierdoor ook meer tijd nodig hebt om dingen te verwerken

Zelf kwam ik er (nu zo’n 14 jaar geleden) achter dat ik hoogsensitief ben en dit voelde toch wel als een opluchting. Het betekende dat ik niet leed aan een psychische stoornis of dat ik gek was maar, dat ik simpelweg alles veel intenser voel en beleef dan een gemiddeld persoon.
Die opluchting was helaas van korte duur ……………………

In onze drukke huidige maatschappij die vooral competitief en op prestatie en resultaat gericht is moet alles het liefst zo snel mogelijk gaan.
Alles moet beredeneerd kunnen worden, logica boven intuïtie en verstand boven gevoel zo wordt ons geleerd. En laat dat nou net hetgeen zijn waar ik als hsp en waarschijnlijk meerdere met mij heel anders naar kijken en dus moeite mee hebben.

Dit is ook de reden dat onze sensitieve eigenschappen naar mijn idee (nog) niet echt gewaardeerd worden in onze samenleving en vind ik het tot op de dag van vandaag nog steeds moeilijk om met mijn sensitiviteit om te gaan en het volledig te accepteren.
Het is voor veel mensen daarom ook moeilijk te begrijpen en krijgen we door de reguliere gezondheidszorg/psychologie vaak een label als depressieve stoornis, borderline stoornis, adhd/add of manisch depressieve stoornis.
Daar komt bij dat we vaak gedimd worden met medicatie zodat we hopelijke toch “normaal” kunnen meedraaien in systemen waar veel mensen aan onderdoor gaan.

Enkele kenmerken van een hoogsensitief persoon:

 • Je reageert sterker op geluiden, geuren en/of licht
 • Je neemt veel details waar
 • Je voelt je ongemakkelijk als er veel om je heen gebeurt
 • Na een drukke dag voel je de behoefte om je terug te trekken
 • Geweld en slecht nieuws berichten kunnen je overweldigen
 • Verandering maakt je onrustig
 • Kunst en muziek raken je diep
 • Je voelt je snel opgejaagd als er veel van je gevraagd wordt
 • Je denkt diep en complex na over dingen en verwerkt ze ook diepgaand
 • Je voelt stemmingen en sfeer goed aan

Lees hier meer over hsp…..

Empaat………..

Er bestaat echter nog een type sensitieve mensen en die worden omschreven als empaten. Deze term is eveneens ontdekt in Amerika en wel door de Amerikaanse psychiater Dr Judith Orloff. Empaten hebben een zeer groot empathisch vermogen naar anderen toe.

empathie is het vermogen je te kunnen verplaatsen in een ander en hun emoties en gedachten te kunnen begrijpen. Empathie is de verbale en non verbale communicatie begrijpen!

Een empaat is zeer gevoelig voor de energie van anderen mensen, heeft een sterk ontwikkelde intuïtie en beschikt naar zeggen vaak over een zesde zintuig zoals, helderziend, helderhorend, helderwetend of heldervoelend. Sommige empaten kunnen zelfs fysieke pijn ervaren van andere mensen. Daarbij schijnt zo’n 2 tot 3% van de mensen over deze kwaliteit te beschikken.

De meningen hierover zijn nogal verdeeld als het gaat om de termen hoogsensitief en empaat. Waar de een ervan uit gaat dat het hetzelfde is zegt de ander dat het absoluut niet zo is. En waar de een zegt dat je geboren wordt als empaat zegt de ander dat zich dat in de loop van een leven ontwikkeld. Ook wordt er gezegd dat alle empaten hsp zijn maar niet alle hsp-ers empaten zijn of dat je empaat kunt zijn zonder dat je hsp bent. Ik weet er het fijne niet van maar, wat ik wel weet is dat je dus beiden kunt zijn en daar weet ik zelf alles van😉

It is both a blessing and a curse to feel everything so very deeply

Overeenkomsten & verschillen

Er zijn ontzettend veel kenmerken van beide karaktereigenschappen die elkaar overlappen zoals:

 • Voelen zich niet prettig in grote mensenmassa’s
 • Denken lang en diep na over dingen
 • Stemmingen van anderen beïnvloeden hun extreem
 • Ze voelen zich sterk verbonden met dieren en de natuur
 • Ze hebben een rijke en complexe binnenwereld
 • Ze voelen zich vaak anders dan anderen
 • Ze hebben moeite met grenzen stellen
 • Ze zijn creatief en hebben een rijke fantasie
 • Ze hebben een sterke intuïtie
 • Ze zijn gericht op anderen en hun behoeften
 • Ze voelen zich vaak niet begrepen
 • Ze hebben de neiging tot overdenken
 • Ze hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel
 • Ze zijn zeer gewetensvol
 • Ze hebben het nodig om alleen te zijn en zich op te laden
 • Overweldigende situaties gaan ze zoveel mogelijk uit de weg
 • Ze zijn gevoelig voor sferen
 • Ze laden zich op in de natuur

Waar het verschil ‘m naar mijn idee in zit is de mate van gevoeligheid en de mate van het sponsgedrag dwz het absorberen van de omgeving. Waar bij de hsp-er invloeden en prikkels van buitenaf en binnenuit hard en sterk binnenkomen en waarbij ze veel analyseren en verwerken is het bij de empaat vooral de gevoeligheid voor de energie van anderen en hun omgeving.

Empaten “weten” en voelen wat er in de ander omgaat en zijn daardoor sterk geneigd om hun leven te leiden in dienste van anderen. Simpelweg omdat ze willen dat het een ander goed gaat zullen ze aan hun wensen willen voldoen. Je leven wordt hierdoor grotendeels beïnvloed door gevoelens, gedachten en wensen van anderen. Hierdoor is het makkelijk om jezelf vaak te verliezen in de energie van anderen en weet je soms niet meer welke gevoelens/gedachten van jou zijn of van die ander.

Enkele kenmerken van de empaat:

 • Je raakt emotioneel snel uitgeput
 • Je kunt gemakkelijk samensmelten met anderen
 • Je pikt andermans emoties en ervaringen meteen op
 • Gevoelens en energie zeggen jou meer dan woorden
 • Je hebt snel door als iemand niet eerlijk is
 • Intieme relaties kunnen jou overweldigen
 • Je trekt energievampiers aan
 • Jezelf wegcijferen gebeurt haast automatisch
 • Zonder dat je erom vraagt luchten mensen hun hart bij je ook mensen die je niet kent

Practice what you preach!

Enkele belangrijke en cruciale tips die ik aan jou maar ook aan mezelf meegeef zijn de volgende:

Acceptatie: accepteer je gevoeligheid en vertrouw erop dat het een reden heeft dat je zo geboren bent .Dat het nodig is om jouw doelen, jouw missie en jouw pad te bewandelen.

-Het belangrijkste en moeilijkste🙈bewaak je grenzen: houdt er rekening mee dat niet iedereen jouw grenzen begrijpt en dat het echt oké is om niet aan aan de wensen van iedereen te kunnen voldoen. Je kunt nu eenmaal niet iedereen tevreden houden.


Zorg goed voor jezelf: eet gezond, slaap genoeg, houdt je lichaam fit en doe regelmatig dingen die jou energie geven.


Visualisatie en meditatie: maak een gewoonte van mediteren of mindfulness het kalmeert je gedachten. Vooral grondingsmeditaties en meditaties voor het balanceren van je energie doen wonderen. Moet je ergens naartoe waarvan je weet dat het je veel energie zal kosten? Omring jezelf met in gedachten (je visualiseert) iets dat voor jou als bescherming kan werken dat kan een schild, licht, muur of wat dan ook rondom jou zijn (het helpt echt).


Vermijdt als dat kan energievampiers: dit soort mensen kunnen funest zijn voor je en trekken je helemaal leeg. Mocht je ze niet kunnen vermijden dan zijn grenzen aangeven des te belangrijker!

Check deze inspirerende video van Ralph Smart❤️

Het is nogal een uitdaging om te leven met deze eigenschap en alhoewel het soms lijkt en voelt alsof je een fragiel en kwetsbaar porseleinen poppetje bent heb ik er alle vertrouwen in dat we niet voor niets geboren zijn met deze eigenschappen en dat wij als sensitieve mensen juist nodig zijn in deze vaak harde en wrede wereld.

Het “label” hoogsensitief/empaat komt dus uit de psychologie maar, duik je dieper in deze materie dan is het veel meer dan een “label”. Op spiritueel niveau wordt zelfs gezegd dat mensen die met een hoge mate van sensitiviteit geboren worden “lichtwerkers” zijn en dus hier zijn om hun medemens naar een hoger niveau van bewustzijn te brengen en zo te helpen bij de evolutie van de mensheid.

Om erachter te komen of jij ook hoort tot de groep sensitieve mensen?
Er is online een hele hoop informatie beschikbaar en je kunt er ook speciale tests voor doen maar, als je heel eerlijk naar jezelf toe bent dan weet je diep van binnen wie of wat je bent en als deze informatie met jou resoneert dan kun je ervan uit gaan dat je ook behoort tot de groep sensitive souls/ empaths zoals dat zo mooi heet in het Engels.

Reacties

Lindaschrijfthetop
25 juni 2021 bij 14:16

Ik heb het hele pakket. Zo wel niet tegen drukte kunnen, het willen terug trekken als een dier en natuur mens. En ja ik voel wat de ander denkt en voelt. Dat is niet altijd fijn.26 juni 2021 bij 09:38

Dit is zeker herkenbaar. Ik heb dan ook gemengde gevoelens bij alle versoepelingen… Ik mis bijna de rust van de lockdown.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chakra’s

28 juni 2021