Lifestyle

Halloween

Iedereen kent het uit Amerika overgewaaide griezel en verkleedfeestje dat op 31 oktober plaatsvindt inmiddels wel en het wordt in steeds meer delen van Europa gevierd. Ook bij ons in Nederland wint het Amerikaanse griezelfeestje aan populariteit en wordt er volop versiert en meegedaan aan halloween festiviteiten.
Maar waar is het feest ooit ontstaan en wat houdt het eigenlijk in? Dat vertel ik je in deze blog………

De oude Kelten

Om de oorsprong van Halloween te achterhalen moeten we zo’n 3000 á 2000 jaar terug in de tijd gaan, naar Groot-Brittannië en Ierland waar de Kelten en Druïden leefden.
Deze volkeren vierden op 31 oktober Samhain dit is een Keltisch nieuwjaarsfeest want, op 1 november begon bij hun het nieuwe jaar.
De Kelten maakte gebruik van een maankalender en kende eigenlijk maar 2 seizoenen de zomer en de winter, Samhain betekent letterlijk het einde van de zomer.

Tijdens dit feest waren alle oogsten van de zomer binnengehaald de voorraadschuren waren goed gevuld en het overige vee werd geslacht om de winter mee door te komen.
Het feest werd groots gevierd met vreugde vuren, feestmaaltijden en allerlei rituelen.
Zo vierden zij de cyclus van het leven, de dood van het oude en de geboorte van het nieuwe.
Ook eerden zij tijdens Samhain hun voorouders.

Volgens de Kelten was op deze dag de sluier tussen de levenden en de doden op z’n dunst.
Zij geloofden dat op deze dag de zielen van de doden en andere onzichtbare wezens zoals natuurgeesten en elfen naar onze wereld kwamen.
Zij eerden de goede geesten door eten voor ze neer te zetten en verkleden zich als griezels om demonen en andere kwade geesten af te schrikken.
Samhain word tegenwoordig nog steeds gevierd door natuurvolkeren als pagans en heksen.

Christelijke invloeden

Het Keltische Samhain mengde zich later (in de 9e eeuw) na de komst van zendelingen uit Ierland en Groot-Brittannië met het christelijke Allerheiligen dat tegenwoordig plaatsvindt op 1 november en gevolgd wordt door Allerzielen op 2 november.
Op deze dagen worden door de christenen de overledenen herdacht.

De naam Halloween is afgeleid van "All Hallows Eve" dat is de avond voor Allerheiligen.

In de 19e eeuw namen een groot aantal immigranten uit Schotland en Ierland deze mengelmoes van Samhain en Allerheiligen met zich mee naar de Verenigde Staten en Canada, deze immigranten hadden zich gevestigd in Amerika en het feest werd door deze kringen gevierd.
In het begin van de 20e eeuw had het feest zich verspreid door heel Amerika en Canada, hier ontstond tevens het uithollen van pompoenen met een lichtje erin de zogenaamde “Jack o Lantern”.
Halloween was geboren!

Trick or treat

Een bekend ritueel van Halloween is het langs de deuren gaan voor snoep.
Ook dit is schijnbaar nog terug te leiden naar de Kelten die tijdens Samhain langs de deuren gingen om hout te verzamelen voor de vreugdevuren waarbij soms ook eten werd gegeven.
De christenen bakte tijdens Allerheiligen en Allerzielen zielenkoekjes, zo konden kinderen en arme mensen van deur tot deur gaan om de koekjes te verzamelen.
Zo stond naar zeggen elk gegeten koekje voor een ziel die bevrijd werd uit het vagevuur en zo zijn weg naar de hemel kon vinden.

Wist je dat de verspreiding van Halloween pas zo’n 150 jaar geleden plaatsvond

Ook word er op 1 november het Mexicaanse feest Dia de los muertos gevierd dat de dag van de doden betekent.

Spirits

Al met al kun je zien dat al deze feesten te maken hebben met het eren en herdenken van de doden.
Dit is ook gelijk wat het voor de meeste mensen griezelig maakt, want de dood en geesten is toch iets wat veel mensen tegenwoordig nog steeds angst in boezemt.
Het hele horror gebeuren rondom Halloween heeft in essentie niets te maken met de ware betekenis van het feest en is erbij verzonnen door de mens zelf.

Zelf houd ik wel van de donkere en creepy aspecten die het feest met zich mee brengt maar ik vind het vooral een spiritueel feest.
Want er is geen enkel feest waarbij de sluier tussen onze wereld en de wereld van het hiernamaals zo dun is waardoor we heel gemakkelijk contact kunnen maken met spirits.
Hoe mooi is het dat je tijdens Halloween feest kunt vieren met je voorouders en je geliefde overleden dierbaren……….🙏🏻

Happy Halloween!

Bron: wikipedia

Reacties

Lindaschrijftop
28 oktober 2021 bij 10:37

Wat leuk om te lezen. Ik had geen idee dat het feest oorspronkelijk uit Engeland en Ierland vandaan kwam29 oktober 2021 bij 07:03

Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel met Halloween, ik kijk aan uit naar het Sinterklaasfeest én de kerst29 oktober 2021 bij 07:09

Grappig, ik vond Halloween altijd een typisch Amerikaans feest. Wij vieren al Sint Maarten!29 oktober 2021 bij 08:07

Ik vind het wel een leuk feest. In Amerika echt een happening en pakken ze ook enorm uitLinda
31 oktober 2021 bij 18:53

Hier vieren we (nog) geen Halloween. Wel leuk om te weten wat het feest eigenlijk inhoud.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schaduwwerk

7 oktober 2021