Chakra’s / Gezondheid / Gezondheid / Highly sensitive person

Gronden

Sta jij met beide voeten stevig op de grond? Of zweef je ergens daarboven en zit je het meest van de tijd in je hoofd te malen te piekeren en te overdenken? Stel jezelf deze vragen eens!
Constant denken en van de ene gedachte naar de andere schieten pffffff het is om doodmoe van te worden.
Door regelmatig te gronden kun je er voor zorgen dat je minder in je hoofd gaat zitten en in deze blog leg ik je uit hoe je dat op simpele manieren kunt doen.

Wat is gronden?

Gronden oftewel aarden betekent letterlijk in verbinding staan met de aarde en je lichaam.
Wij mensen hebben de neiging om constant in ons hoofd te zitten, we zijn de hele dag druk met van alles en nog wat.
We dragen veel verantwoordelijkheden en moeten daarbij aan veel dingen denken, hier is op zich ook niks mis mee!


Het wordt echter een probleem als je moeilijk kan afschakelen en niet op tijd je rust momenten neemt of dat je simpelweg iemand bent die veel overdenkt.Met name de gevoelige mensen onder ons (hspers) kunnen hier veel last van hebben. De prikkels die dagelijks om ons heen zijn en bij ons binnen komen worden nou eenmaal anders gefilterd en verwerkt dan bij mensen die geen hsper zijn.

Gronden is cruciaal voor iemand met hoogsensitiviteit.

Als je niet goed gegrond bent kun je dat dus merken aan het feit dat je niet in het hier en nu bent je bent met je gedachten overal en nergens en je aandacht is vooral gericht op de toekomst op zaken die nog moeten gebeuren, je maakt je al zorgen over morgen.
Of je aandacht zit weer in het verleden bij zaken die geweest zijn en waar je wellicht niks meer aan kunt veranderen.
Geen goede gronding hebben betekent ook dat je geen goede verbinding hebt met je lichaam. Je bewoond als het ware dan niet je lichaam maar je hoofd en dat zorgt ervoor dat je soms belangrijke signalen kunt missen van je lichaam en je zintuigen.
Niet goed gegrond zijn is ook een teken dat je eerste chakra niet in balans is, lees hier meer over het balanceren van je eerste chakra.

Herkenbaar? Voor mij helaas wel en dat gebeurt bij vrijwel iedereen automatisch.
Gelukkig ben ik mij hier wel bewust van en weet ik dat ik door mezelf regelmatig te gronden weer terug kom in het hier en nu.

Tips om te gronden


Als je goed gegrond bent dan sta je stevig in het leven en valt het leven je niet zo zwaar. Je hebt een goede verbinding met je lichaam en in je hoofd is wat rustiger.
Wie wil dat nou niet? Hier zijn mijn tips die ik gebruik om mezelf weer met beide beentjes op de grond te zetten:

  1. De meest makkelijke en voor de hand liggende tip is om contact te maken met de aarde. Loop met bloten voeten in huis en in de tuin of nog beter loop letterlijk met je voeten in de aarde.
    Zelf doe ik dat weleens op zomerdagen in het bos dit is natuurlijk niet handig in de winter🙈
  2. Doe speciale grondingsmeditaties die kun je vinden op bv YouTube. Zo zijn er meditaties waarbij visualisatie nodig is of je luistert naar gronding/aarde frequenties en muziek. Zelf doe ik elke morgen een grondingsmeditatie zodat ik een stevige basis heb voor de rest van mijn dag.
  3. Bewegen is ook een geweldige manier om contact te maken met je lichaam. Dit kunnen alle soorten bewegingsvormen zijn of je nu kiest voor sport, wandelen, yoga, vechtsport of tai chi allemaal goede manieren om in contact te komen met je lichaam en dus met je gronding. Zelf vind ik het bv heerlijk om zo nu en dan mijn favoriete muziek eens flink hard te zetten en lekker rond te dansen in de woonkamer ( natuurlijk wel als er niemand kan kijken)🙈.
  4. Geef bewust aandacht aan de elementen van de natuur hiervoor kun je natuurlijk op de eerste plaats de natuur op zoeken. Wandelen in het bos een strandwandeling maken (op blote voeten) of zwemmen in zee. Een kampvuurtje maken enz. Maar de elementen van de natuur heb je natuurlijk ook gewoon in huis, door een bad of douche te nemen de open haard aan te steken en door te werken in je tuin want door te werken in je tuin zit je meestal letterlijk met je handen in de aarde. En nogmaals zorg er dan voor dat je dit bewust doet!
  5. Als laatste tip zijn stretch oefeningen ook echt ideaal en vooral heerlijk om te landen in je lichaam en niet alleen omdat je dan je lichaam ook echt voelt maar dit doe je letterlijk op de grond. Zelf luister ik tijdens mijn stretch oefeningen naar grondings muziek, ik zet er meestal willekeurig eentje op en stretchen maar.

Dit waren mijn tips om goed te kunnen gronden. Heb jij nog tips? Laat het weten in de comments👍

Reacties

Jasmijn
25 oktober 2021 bij 21:18

Ontzettend fijne en interessante blog! Ik ga morgen direct aan de slag!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koolhydraatarme pindakaascake

25 september 2021

Schaduwwerk

7 oktober 2021