Gezondheid

Gezondheid

Definitie van gezondheid

Ik denk dat iedereen het wel met me eens is als ik zeg dat gezondheid het belangrijkste is dat je kunt bezitten. Iemand die ziek is wil namelijk niets liever dan weer beter worden koste wat het kost!

Zonder een goede gezondheid kun je simpelweg niet optimaal functioneren en genieten van alles wat het leven zoal te bieden heeft.
Helaas komt het natuurlijk voor dat mensen al geboren worden met een bepaalde aandoening of ziekte, in deze blog ga ik dus enkel uit van mensen die gezond ter wereld komen.
Gezondheid heeft dus alles te maken met met jou welbevinden op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied.
Deze vier gebieden beïnvloeden elkaar constant, loopt het op een van deze gebieden niet zo lekker dan heeft dat automatisch invloed op alle anderen gebieden.
Stel dat:

  • Je bent nerveus omdat je belangrijke examens moet maken
  • je bent gespannen voor een sollicitatiegesprek
  • je ervaart veel stress op het werk of thuis

Dan merk je dat ook gelijk aan je lichaam toch?
Je krijgt dan last van je maag en darmen of van je nek en schouders met als gevolg buikpijn, hoofdpijn, stijfheid in je spieren en gewrichten en zo zijn er nog allerlei andere symptomen die voor kunnen komen, maar over het algemeen zijn dit de bekendste.
Andersom kan ook, als jij bijvoorbeeld vaak grijpt naar ongezonde voeding en niet of nauwelijks beweegt dan lijkt het me haast als vanzelfsprekend dat je je niet happy en fit voelt.
En dan heb ik ik het nog niet eens over de gevolgen van roken en alle andere genotsmiddelen die wij als mensen nuttigen met de gedachte dat het ons ontspanning biedt.
Het geeft je wellicht tijdelijk die ontspanning, maar is het in feite niet een ontsnapping? En zo kom je terecht in een vicieuze cirkel……….

Misschien zit je al lange tijd of zelfs al jaren in zo’n negatieve spiraal en denk je dat je er toch niks aan kunt veranderen nou, dan heb je het mis!
Je hebt namelijk altijd een keuze! Je kunt altijd iets veranderen aan situaties en het is nooit te laat.

Naar mijn inzien heb je twee keuzes

Je kunt ervoor kiezen om alles bij het oude te laten omdat je het eigenlijk wel prima en makkelijk vindt zo, maar diep vanbinnen voel je toch die ontevredenheid en die onzekerheid.
En nu wil ik je niet bang maken maar, bewust maken van het feit dat er een grote kans bestaat dat je vroeg of laat een aandoening/ziekte ontwikkeld die misschien chronisch wordt of nog erger uiteindelijk dodelijk is.

Of je kiest voor die verandering, kies je voor de tweede optie?
Yes, zo mag ik het horen😊

Dan heb ik hier een aantal tips die wellicht op weg kunnen helpen:

  • Verdiep je in voeding en gezondheid en kijk wat het voor je body & mind kan betekenen
  • Begin met bewegen, het maakt echt niet uit op wat voor manier zolang je er maar een gewoonte van gaat maken om het elke dag minstens een half uurtje te doen. Begin met 10 minuten per dag en bouw het op naar meer zet je favorite muziek op en dans, ga wandelen (dat kan ook tijdens lunchpauzes op je werk), doe home workouts Youtube staat er letterlijk vol van, van beginners tot gevorderdere.
  • Zoek een manier van gezonde ontspanning, dat kan echt van alles zijn zolang het je hoofd maar leeg maakt. Denk aan muziek, natuur, wandelen, creatieve bezigheden, meditatie/mindfulness.
  • Sta eens wat vaker stil bij je gevoelens en gedachten, duw ze niet gelijk weg maar ga er eens mee aan de slag. Doe dit simpelweg door ze er te laten zijn ze niet gelijk te veroordelen maar, ze te voelen, te accepteren en ze vervolgens los te laten. En ik weet dat dit soms heel moeilijk en pijnlijk kan zijn maar, dit zijn de momenten waarin we het meest kunnen groeien en leren! En onthoud kom je er alleen niet uit vraag dan om hulp of zoek professionele hulp.

Creëer de juiste mindset

Hiermee wil ik aangeven dat het creëren van de juiste mindset centraal staat als het gaat om gezondheid, maar ook op andere vlakken van het leven is mindset van belang.
Uit mijn eigen ervaring weet ik dat als je de juiste mindset weet te creëren voor je gezondheid dat dat ook door werkt op andere vlakken als familie en carrière.

De juiste mindset heeft alles te maken met discipline en consistentie

Creëer een nieuwe gewoonte voor jezelf door elke dag te werken aan jezelf zowel fysiek als mentaal en een nieuwe gewoonte aanleren kan al in 28 dagen. En zeg nou zelf wat zijn 28 dagen in een mensenleven! Hierdoor train je ook mindset, je willpower en dan kan ik je verzekeren dat je daar veel voldoening, energie en profijt van zult krijgen.

The best investment you can ever make is your own health

Lees hier meer over mindset

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spiritualiteit

20 maart 2021