Gezondheid / Lifestyle

Gember het spicy wonder worteltje

Mijn persoonlijke immuun booster in de winter is het drinken van verse gemberthee.
Gember is een kruidige wortel die van oorsprong uit Zuid-Oost Azië komt, maar die tegenwoordig in allerlei tropische gebieden wordt gekweekt.
Dankzij zijn pittige ondertoon is het een heerlijke smaakmaker in oosterse gerechten en wokgerechten.
Dit spicy worteltje brengt zo ontzettend veel gezondheidsvoordelen met zich mee die ik graag even toelicht in deze blog.

Antioxidant & ontstekingsremmer

Gember werd in de oudheid al gebruik als medicijn tegen allerlei kwaaltjes.
Het is wetenschappelijk onderbouwt dat gember ontstekingsremmende fytonutriënten bevat die ook wel gingerolen worden genoemd en het bevat daarnaast ook sterke antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.
Alleen al daarom zou je dagelijks een kopje verse gemberthee moeten drinken!

Hierbij nog 7 redenen om gember regelmatig te nuttigen:

  1. Het verbetert de spijsvertering: heb je veel last van je spijsvertering b.v. als je teveel hebt gegeten of als je iets hebt gegeten wat je maag niet ten goede komt of spelen jouw prikkelbare darmen regelmatig op? Dan kan het drinken van gemberthee je enorme verlichting bieden. Het gaat gasvorming tegen en ondersteunt hiermee de stoelgang.
  2. Het verlicht misselijkheid en reisziekte: omdat het ook je spijsvertering ondersteunt neem het ook een misselijk gevoel weg bij b.v. buikgriep, reisziekte maar ook bij chemotherapie en ochtendmisselijkheid tijdens zwangerschap.
  3. Het kan helpen om virussen en bacteriën te bestrijden: ideaal om vervelende infecties buiten de deur te houden, maar mocht je ze toch te pakken krijgen dan bied het drinken van verse gemberthee absoluut verlichting.
  4. Het kan spierpijn en gewrichtspijn verlichten: dit is zelfs wetenschappelijk onderzocht!
  5. Het helpt menstruatiekrampen te verlichten.
  6. Het verlaagd het risico op chronische ziekten: uit onderzoek is gebleken dat het innemen van gemberpoeder het cholesterol aanzienlijk verlaagd waardoor vetafzettingen die de aders verstoppen minder kans krijgen, goed dus bij hart en vaatziekten. Tevens worden er door de antioxiderende werking van gember verbanden gelegd met het tegen gaan van Alzheimer en het bestrijden van bepaalde soorten kankers.
  7. Het bevorderd een gezonde bloedsuikerspiegel: waardoor het heel geschikt is voor mensen met diabetes of insulinegevoeligheid.

Vergeet ibuprofen en paracetamol en kies voor een natuurlijke pijnstilling

Let op

Reden genoeg om regelmatig zo niet dagelijks te genieten van een kopje verse gemberthee maar wees voorzichtig met bloedverdunners en galaandoeningen dit gaat niet altijd goed samen.
Raadpleeg daarom altijd eerst je arts of behandelaar als je toch wilt profiteren van de voordelen van gember.

Gemberthee

Voor mij persoonlijk is het drinken van gemberthee een uitkomst voor mijn gevoelige spijsverteringsstelsel waarna ik direct resultaat merk als ik een kopje hiervan heb gedronken.

Ik dronk mijn gemberthee altijd door een stukje geschilde gember in een kopje heet water te leggen, maar tegenwoordig rasp ik een stuk ongeschilde gember en laat dat vervolgens een paar minuutjes trekken in een kopje met heet water.
Daarna zeef ik de thee, resultaat meer smaak en zo benut ik alle voordelen van gember.
Dit kan overigens ook heel goed met mineraalwater of water met koolzuur mocht je geen thee willen drinken.

bron: frecious.bio

Reacties

19 december 2021 bij 16:56

Bij mijn schoonouders maken ze regelmatig gemberthee.
Kan best een straf goedje zijn ja.
Ik probeer m niet te straf te maken.
Maar ja, gember staat al zo lang gekend voor z’n helende kracht.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De 12 heilige nachten

9 december 2021

Nieuwjaars energie

4 januari 2022