Gezondheid / Keto/lowcarb / Lifestyle

De keto-lifestyle

Tegenwoordig zijn er heel wat hypes rondom voeding, dieet en lifestyle. Waar val je de meeste kilo’s mee af? Welke is gemakkelijk om vol te houden? En het belangrijkste welke is gezond? Dit is waarom ik kies voor de keto-lifestyle……..

Voeding van de oermens

Voor het ontstaan van de akkerbouw aten onze voorouders “de oermensen” vooral koolhydraatarm. Ze leefden van wild en aten vruchten die aan planten en bomen groeiden koolhydraten waren niet of nauwelijks beschikbaar. Ze kende lange periodes van vasten omdat er niet altijd voedsel ter beschikking was. Daarbij moesten ze flink wat inspanning verrichten om überhaupt aan dat voedsel te komen hierdoor bleven ze wel in shape, strijdlustig en gefocust (anders werden ze zelf gegeten).

Met de komst van de akkerbouw, landbouw en naderhand de industriële revolutie is er een overconsumptie van voedsel en veelal bewerkt voedsel ontstaan in onze westerse wereld. Mensen hebben hierdoor veel last van overgewicht of andere aandoeningen door verkeerde voedsel keuzes en overconsumptie. Mede hierdoor zijn er in de afgelopen decennia heel wat dieet trends de revue gepasseerd. En alhoewel diëten van alle tijde zijn is het beroep diëtist pas ontstaan in 1935.

Als jij net als mij bent dan heb je misschien ook door de jaren heen al heel wat voeding en dieet hypes geprobeerd. Bij mij begon dat al jong, waarschijnlijk omdat er in mijn familie en naaste omgeving altijd wel mensen waren die een bepaald dieetprogramma volgden. Daarbij zitten overgewicht en bepaalde gezondheidsproblemen nu eenmaal in de familie zoals dat in veel families het geval is. Afslanken, voeding en beweging hebben me hierdoor altijd geïnteresseerd.

De vetarme hype…..

In de jaren 90 was vet de absolute boosdoener als het ging om diëten en afslanken. Het werd gelinkt aan verschillende ziektes en aandoeningen zoals hart en vaatziekten, kanker, diabetes en obesitas. In de spreekkamers van dokteren werden je daarom aangeraden om minder vet te eten en zo de kans op deze aandoeningen te verkleinen. De voedselindustrie speelde daar goed op in door voeding minder vet, vetarm of light te maken. Doordat er minder vet in deze producten kwamen te zitten moest de fabrikant er natuurlijk wel voor zorgen dat de smaak optimaal bleef. Dat werd en wordt natuurlijk nog steeds gedaan door er kunstmatige voedingsstoffen en extra suikers aan toe te voegen🙈

Iedereen was gefixeerd op vet en naar mijn idee werden aan de hoeveelheid suikers die mensen binnen kregen niet heel veel aandacht besteedt. En dan heb ik het hier niet perse over de suikers als in snoep, frisdrank en gebak maar meer over de verborgen suikers in onze huidige voeding.

Overgewicht = overconsumptie

Tegenwoordig zijn het dus de koolhydraten die in een kwaad daglicht worden gezet. En alhoewel ik voor mezelf een keto lifestyle heb aangenomen zie ik koolhydraten absoluut niet als boosdoener voor overgewicht. Het grote probleem bij de meeste mensen is simpelweg de overconsumptie aan koolhydraten (inclusief de verborgen suikers), vetten en eiwitten en te weinig beweging. Veel mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheden die ze naar binnen werken en missen daarbij kennis over de juiste voeding en balans tussen calorieën opname en calorieën verbruik. En dan zijn er ook nog verschillen tussen vetten en kun je niet alle koolhydraten over één kam scheren, deze ga ik nu niet toelichten want dan ga ik voorbij mijn doel.

Waar het om gaat is dat veel mensen vandaag de dag een vorm van een koolhydraatarm dieet volgen en daar veel baat bij hebben..........

Koolhydraatarm vs keto

Veel mensen denken dat koolhydraatarm (kha) oftewel lowcarb hetzelfde is als keto dat klopt in zekere zin. Het verschil zit ‘m echter in de verhoudingen tussen de macro’s dus de vetten, koolhydraten en eiwitten. Om het verschil te begrijpen ga ik je eerst uitleggen wat het koolhydraatarme dieet inhoud.

Bij een kha dieet verminder je zoals gezegd de inname van koolhydraten je laat sowieso alle bewerkte koolhydraatrijke voedingsmiddelen achterwege zoals frisdrank, snoep, gebak, witmeel producten, sausjes en andere kunstmatige zakjes en pakjes, potjes, toetjes kortom eigenlijk alle kant en klaar producten.
De koolhydraten die je nuttigt zijn voedingsmiddelen zoals ze in de natuur voorkomen dus volkoren producten als in brood, pasta, havermout enz. en de suikers zoals ze voorkomen in fruit en groenten.

Er zijn verschillende kha diëten in de omloop het verschil zit ‘m in de verdeling tussen eiwitten en vetten. Zo heb je een “high protein” dieet waarbij je veel eiwitten en weinig vet consumeert en je hebt bv ook het Atkins dieet dat gebaseerd is op veel eiwit en veel vet. De meest voorkomende indeling bij een kha dieet zijn 40%vetten, 40%eiwitten en 20%koolhydraten wat qua koolhydraten neerkomt op 100 gram per dag.

Het keto dieet daarentegen heeft een verdeling van 75%vetten, 25%eiwitten en 5%koolhydraten wat neerkomt op 50 gram of minder koolhydraten per dag, dit is het grote verschil. Je eet dus helemaal geen aardappelen, brood, rijst, pasta en andere gerelateerde graanproducten. De koolhydraten die je binnenkrijgt zijn afkomstig uit groenten en rode vruchten en om brood en gebak te maken gebruik je geen tarwebloem maar kies je voor amandelmeel of kokosmeel.

Wat doet dit met je lichaam?

Bij een normaal voedingspatroon haalt jou lichaam vooral energie uit koolhydraten. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet naar glucose (suiker) dat is de brandstof van jou lichaam en bij voorkeur van de hersenen en het zenuwstelsel. Echter bij een keto dieet is de glucose in je lichaam heel laag en worden hierdoor ketonen aangemaakt in de lever. Dit kun je zien als een soort back up systeem voor glucose, de ketonen vormen dan de brandstof voor je lichaam.

Als dit gebeurd ben je zoals ze zeggen in “ketose” je lichaam wordt gedwongen om puur op vetten te draaien en alhoewel vetten de bloed/hersenbarrière niet kunnen passeren, kunnen ketonen dat gelukkig wel. Zo worden de hersenen en het zenuwstelsel voorzien van brandstof. Doordat jou lichaam geen koolhydraten meer hoeft te verbranden gaat het gelijk aan de slag met het verbranden van vet. Dit is waarom het keto dieet zo populair is als het om afslanken gaat. Bij een gewoon voedingspatroon moet het lichaam eerst de koolhydraten zien te verbranden alvorens het aan de slag kan gaan met het verbranden van vet😉

Het keto dieet heeft daarnaast nog veel meer gezondheidsvoordelen:

  • Het wordt toegepast bij mensen met neurologische aandoeningen als epilepsie het verminderd aanzienlijk de kans op aanvallen
  • Het verminderd hoge bloeddruk
  • Het helpt bij klachten als vermoeidheid
  • Het is een boost voor je metabolisme
  • Het kan helpen bij een onbalans van je hormonen
  • Het houdt je bloedsuikerspiegel op pijl
  • Het helpt bij het verminderen van ontstekingen in je lichaam
  • Het boost je immuunsysteem

De reden dat ik met het keto dieet begonnen ben had alles te maken met mijn prikkelbare darm syndroom. Voor keto had ik al van alles geprobeerd qua voeding zoals minder brood en pasta, minder zuivel, minder suiker, minder vet, glutenvrije producten (die achteraf een hoop suiker bevatten) niets dat me echt hielp met mijn pijnlijke en opgezette darmen. Totdat ik in aanraking kwam met keto😊

Ik hoorde het ene succes verhaal na het andere en mijn interesse was gewekt! Al leek het me wel moeilijk om echt geen brood, pasta of gerelateerde zaken te eten want, wat moest je dan eten? Ik begon me te verdiepen in deze vorm van eten en besloot niet lang daarna om het te proberen. Dat was in de zomer van 2019 en tot op de dag van vandaag doe ik dit nog steeds. Ik zie het inmiddels niet meer als een dieet maar als een lifestyle, het werkt voor mij en het allerbelangrijkste is dat mijn darmen erbij gebaat zijn en ik meer energie heb als voorheen.

Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik koken en bakken echt leuk ben gaan vinden en dat het uitproberen van nieuwe “keto” baksels een hobby is geworden.
Maar goed wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken, waar het om gaat als je op zoek bent naar een gezond voedingspatroon is dat je je er goed bij voelt, dat je het vol houdt en dat het in je leven past zodat je er uiteindelijk een levensstijl van kunt maken.

En dan kun je naar mijn mening (als je dat wilt) op zijn tijd gerust genieten van een pizza, een bakje chips of een stukje gebak...........

Zelf ben ik gelijk begonnen met de extreme vorm van een koolhydraatarme lifestyle simpelweg omdat ik niet eerder met kha in aanraking ben gekomen, keto kwam gewoon gelijk op mijn pad😉
Maar ben jij van plan om bewuster op je koolhydraatinname te letten dan is een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet een goed en gezond alternatief. En daarbij is het ook een stuk makkelijker te doen dan keto.

Check mijn Instagram my-keto-lowcarb-lifestyle waar ik geregeld recept ideeën en tips deel

https://www.lifebeautystyle.nl/

Reacties

Claire
25 juni 2021 bij 14:39

Wat een heerlijk informatief artikel! Wij zijn ons momenteel aan het inlezen over een vegan keto dieet.28 juni 2021 bij 20:05

Ik vind het fijn dat je ook over de evolutie van voeding spreekt. In de tijd van mijn ouders, dus toen ik opgroeide waren er nog niet zoveel hypes betreffende weeral een nieuw gezond product. De mensen aten ontbijt, middagmaal en een warm avondmaal met groenten, vlees en een bijgerecht zoals bijvoorbeeld aardappelen. Nu, als je in de winkel rondloopt, zie je duidelijk de overconsumptie. Hoeveel verschillende soorten koekjes, yoghurt, sausjes, snoep, … bestaan er nu niet. En overal zie je de hypes en de producten die tegen elkaar op vechten om de beste, de gezondste te zijn. Ik geef toe, mijn eetpatroon is echt niet ideaal. Daar ben ik de laatste maanden een beetje op gaan letten. Niet in verband met kg’s want dat zou me een zorg wezen. Maar gewoon voor de gezondheid. Wat minder suikers en vetten en vooral meer water drinken en thee.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spiritueel ontwaken

11 april 2021

De maan

10 mei 2021