Lifestyle / Seizoenen

De 12 heilige nachten

De 12 heilige nachten zijn de nachten tussen 24 december kerstavond en 6 januari drie koningen.
Van oudsher zou dit de meest magische tijd van het jaar zijn omdat dan de kosmos, de hemel en de aarde het dichts met elkaar verbonden zijn.
Een mystieke periode waarin de geestelijke wereld duidelijk voelbaar en waarneembaar wordt mits je hiervoor openstaat.
Hier moest ik natuurlijk meer van weten en dus heb ik me hierin verdiept…………

Schemerperiode

De 12 heilige nachten kunnen worden gezien als een schemerperiode tussen het oude en het nieuwe jaar.
Oude natuurvolkeren kenden geen tijd zoals wij die kennen ze waren volledig afhankelijk van de seizoenen en bewogen daarin als vanzelf mee.
Ze waren afhankelijk van de zon en de maanstanden waarbij net zoals wij dat nog steeds hanteren een zonnejaar bestaat uit 365 dagen een maanjaar daarentegen bestaat uit 354 dagen (gerekend van volle maan tot volle maan x 12) waardoor er een verschil van 11 dagen ontstaat.

Deze periode van 11 dagen en 12 nachten stond voor deze natuurvolkeren als het ware buiten de tijd en werd daarom de stille tijd of rust tijd genoemd.

Winter solstice

De 12 heilige nachten begonnen op de dag van de winter solstice oftewel de winter zonnewende, op deze dag is de nacht het langst en de dag het kortst tevens maakt de winter op deze dag officieel zijn intrede.
Hiermee startte voor deze natuurvolkeren de Yule tijd (bij ons beter bekend als de kerstperiode) en deze duurde 12 nachten.
Het waren de donkerste en meest heilige nachten van het hele jaar, deze werden ook wel de rooknachten of ruwe nachten genoemd.
In deze 11 dagen en 12 nachten werden alle werkzaamheden stilgelegd en werd stilgestaan bij het afgelopen jaar, er werd ruimte gemaakt voor bezinning en men bereide zich voor op het nieuwe jaar.

Natuur

In de winter trekt de natuur zich helemaal terug en verkeerd net zoals de dieren in de natuur dat doen in een diepe winterslaap.
Omdat deze natuurvolkeren helemaal in verbinding stonden met de seizoenen en de natuur trokken zei zichzelf ook terug naar binnen.
Zij geloofden dat ze in deze periode van stilte en bezinning het meeste contact konden leggen met de spirits van de natuur en de geesten van overledenen in het algemeen die tot hen kwamen in hun dromen.

In deze periode kwamen zij erachter dat de natuur na deze 12 nachten van stilte, langzaam weer tot leven kwam en vierden zij de vruchtbaarheid van het leven en de toenemende kracht van de zon.

Geboorte van Jezus


Naderhand toen het christendom zijn intrede had gemaakt kregen de 12 nachten een geheel andere betekenis dat in verband stond met de geboorte van jezus op eerste kerstdag.
Volgens de christenen verscheen er na de geboorte van jezus een ster aan de hemel die wees op de geboorte van de koning der joden.

Hierop besloten drie wijzen de ster te volgen die hen leidde naar Bethlehem om het kindje jezus te vinden en om vervolgens hun eer aan het kind te bewijzen.
Deze reis duurde in totaal 12 nachten waar ze aankwamen op 6 januari om het kind geschenken te geven waarop zij “verlicht” werden.

Tijd van bezinning en dromen

Niet alleen vanuit het bijbels en heidens perspectief is het een mystieke en magische periode ook vanuit een astrologisch oogpunt kleven er dezelfde invloeden aan.
Volgens de astrologie die dezelfde jaarberekening hanteert als de oude natuurvolkeren zijn deze 11 restdagen en 12 nachten van het jaar de perfecte tijd voor introspectie.

Een periode om aandacht te besteden aan je innerlijke wereld en behoeften op persoonlijk, mentaal en spiritueel vlak.
En omdat in deze tijd de kosmos, de geestelijke wereld en de aarde heel dicht bij elkaar staan gaan de geruchten dat onze dromen tijdens deze 12 nachten voorspellend van aard zijn en ze ons belangrijke inzichten kunnen geven voor de toekomst.
Ideaal met het nieuwe jaar in zicht!

Helaas wordt ons in onze huidige maatschappij vaak de tijd ontnomen om tot bezinning te komen en daarbij zijn veel mensen zelfs niet meer in staat om tot bezinning te komen als je het mij vraagt.
De meeste mensen zijn tegenwoordig volledig gericht op de buitenwereld waardoor ze niet meer in verbinding staan met hun innerlijke wereld omdat die of te pijnlijk is en verdoofd wordt met allerlei soorten van afleiding of dat ze hun innerlijke wereld simpelweg niet belangrijk genoeg vinden.

Open je spirituele poort

Ben jij net als mij iemand die het fijn vindt om aandacht te besteden aan innerlijke groei en regelmatig totale stilte nodig heeft om tot zichzelf te komen dan is het fijn om deze 11 dagen en 12 nachten in onze moderne tijd ook goed te benutten.

Zorg dat je deze periode genoeg tijd krijgt voor jezelf om je zo nu en dan even af te zonderen en contact te maken met je binnenste en met je intuïtie op die manier kun je de boodschappen die tot jou komen vanuit de kosmos en de wereld van de spirits duidelijker ontvangen.
Let op je dromen tijdens deze 12 heilige nachten want hierin zullen de boodschappen veelal verstopt zitten😉reflecteer terug op het afgelopen jaar, wat heeft gewerkt en wat niet.
Stel je doelen en wensen voor het komende jaar en kijk wat er anders of beter mag en hoe je wilt gaan werken aan een mooiere toekomst voor jezelf en je omgeving.
Zo geef jij aan de periode tussen kerst en nieuwjaar een diepere betekenis en verkrijg je nieuwe wijsheid voor het komende nieuwe jaar.

Bron: Inspirerend leven, Nathalie-Kriek

Reacties

22 december 2021 bij 09:55

Sinds een paar weken ben ik gestart met het fotograferen van de maan.
Helaas was dit dagelijks niet mogelijk door de bewolking.
Gezien mijn nieuwe interesse in de maand vond ik uw artikel dan ook ontzettend inspirerend en mooi geschreven.
En ja, terug heel wat bijgeleerd.Lindaschrijftop
22 december 2021 bij 10:57

Ik heb nog geen dromen gehad maar ik ga er zeker opletten.Claire
22 december 2021 bij 12:17

Wat een mooi en inspirerend artikel! Doelen stellen en dromen over het volgende jaar is ook iets wat ik traditie getrouw doe.Jolanda
22 december 2021 bij 16:34

Ik wil ook voortaan in deze periode in een winterslaap. Nu met de Corona zitten we eigenlijk ook in een soort winterslaap. Ik vind het een erg interessant artikel. Ik ga er ook op letten of ik meer droom. Nu rond volle maan slaap ik wel enorm onrustig!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brownies ketostyle

9 december 2021