Chakra’s / Spiritual

Chakra’s

Je hebt er vast wel eens over gehoord……..je chakra’s!
Het woord chakra is Sanskriet en betekent letterlijk wiel. Het zijn de energiecentrales van ons lichaam, ze nemen energie op uit ons energieverveld (je aura) en transporteren het naar de organen waar de bewuste chakra mee in verbinding staat. Chakra’s zitten niet letterlijk in je lichaam maar zijn een onderdeel van je energie lichaam oftewel je aura. Je energie lichaam is dus niet te zien met het blote oog😝

Wat zijn chakra’s

Even een korte anatomische uitleg: te beginnen bij je brein dat zich vertakt door je lichaam dmv je zenuwstelsel, je zenuwstelsel kun je zien als een verlengde van je brein het zenuwstelsel loopt voornamelijk door je ruggengraat.

Vanuit je ruggengraat lopen zenuwen die op hun beurt weer in contact staan met bepaalde organen. In je lichaam heb je verschillende zenuwplexussen die uitmonden op de locaties waar de chakra’s zich bevinden en die dus op hun beurt weer in contact staan met belangrijke organen en hormonen in dat gebied.
De chakra’s hebben de taak de energie rondom die verschillende gebieden in je lichaam te reguleren, je kunt een chakra zien als een soort minibrein die als het ware de intelligentie van je brein in een bepaald gebied van je lichaam reguleert 😉
Maar ze reguleren niet alleen je organen maar ook je hele imuunsysteem en je emoties.

Chakra’s zitten niet letterlijk in je fysieke lichaam, maar in je subtiele (energetische) lichaam.
Je energie lichaam kun je meestal niet waarnemen met je zintuigen!

De eerste geregistreerde geschriften over de draaiende gekleurde wielen van energie "de chakra's" stammen uit India, dat was rondt 1.500 v.Chr.
In het Westen werd het voor het eerst geïntroduceerd in het begin van de 20e eeuw door John Woodroffe.

De zeven hoofdchakra’s

Alhoewel er zich meer als 7 chakra’s bevinden in ons lichaam beperk ik me tot de 7 hoofdchakra’s die zich in je ruggengraat bevinden en doorlopen tot aan je kruin. Het is van belang voor je algemene gezondheid en welbevinden dat de chakra’s in balans zijn, ik ben er namelijk van overtuigd dat ziekte en emotionele onbalans beginnen in je energetische lichaam en wanneer je hier geen aandacht aan schenkt en er niets mee doet, het zich zal manifesteren in je lichaam.
Als een chakra niet goed functioneert dan heeft dat betrekking op de desbetreffende organen en hormonen waarmee het correspondeert. Een chakra kan onderactief en daardoor geblokkeerd raken (te weinig energie) andersom kan het chakra ook overactief zijn (teveel energie).
Je chakra‘s staan allemaal in verbinding met elkaar als een van zeven chakra’s niet in balans is dan heeft dit ook invloed op de rest van je chakra’s.


Laten we de 7 chakra’s doorlopen te beginnen met:

  • 1 Muladhara oftewel je wortel chakra deze ligt ter hoogte van je stuitje, de kleur die bij dit chakra hoort is rood. Kernwoorden die bij dit chakra horen zijn overlevingsdrang, materialistische zekerheid en aanpassingsvermogen. Is deze chakra in balans dan heb je voldoende energie en sta je met beide benen op de grond kortom je voelt je gezond en goed. Staat deze chakra te ver open (overactief) dan kenmerkt zich dat o.a. in teveel hechting aan materiële zaken, egoïsme, roekeloos gedrag en een sterke overlevingsdrang. Is deze chakra te ver gesloten dan kun je o.a. last hebben van depressiviteit, te weinig zelfrespect, gebrek aan energie en een gevoel hebben niet geaard te zijn.
  • 2 Svadisthana oftewel je sacraal chakra deze ligt ter hoogte van je onderbuik net boven het schaambeen, de kleur die bij dit chakra hoort is oranje. Kernwoorden die bij dit chakra horen zijn emoties, gevoelens en seksualiteit. Functioneert dit chakra naar behoren dan kun je je goed uitdrukken, heb je voldoende zelfvertrouwen en kun je goed omgaan met je gevoelens. Is dit chakra overactief dan kun je een overmatige behoefte aan sex hebben, de neiging hebben mensen te manipuleren, gevoelens van anderen makkelijk overnemen of onrealistische denkbeelden hebben. Is dit chakra onderactief dan ervaar je weinig behoefte aan sex, je kunt weinig tot geen emoties voelen, moeite hebben met het verwerken van gevoelens en soms lijden aan (misplaatste) schuldgevoelens.
  • 3 Manipura oftewel je zonnevlecht deze ligt in het gebied van je navel, de kleur die bij dit chakra hoort is geel. Kernwoorden die bij dit chakra horen zijn balans tussen emotie en intellect, verstandelijk en mentaal vermogen en balans tussen rationele en intuïtieve vermogens. Is dit chakra in balans dan heb je genoeg zelfvertrouwen en zelfrespect, je bent simpelweg in balans. Staat dit chakra te ver open dan kun je last hebben van nervositeit, gevoelens van disharmonie, onrust, spijsverteringsproblemen of eetstoornissen. Als dit chakra te weinig geopend is kun last hebben van apathie, oververmoeidheid, overgewicht, weinig intuïtief vermogen, angst en onzekerheid.
  • 4 Anahata oftewel je hart chakra ligt natuurlijk in het hartgebied, de kleur die bij dit chakra hoort is groen. Kernwoorden die bij dit chakra horen zijn liefde, healing, sympathie, empathie en zelfwaardering. In balans dan zul je genoeg liefde ervaren voor jezelf en anderen, en heb je gevoelens van heelheid en saamhorigheid. Staat dit chakra te ver open dan kun je last hebben van het ‘hulpverlenerssyndroom’ je hebt dan de neiging altijd anderen te willen helpen of bezitterig gedrag vertonen ten opzichte van anderen. Is dit chakra te weinig open dan kun je last hebben van minderwaardigheidsgevoelens, moeite hebben met liefhebben, weinig medeleven kunnen tonen of relaties hebben die stroef verlopen.
  • 5 Vishudda oftewel je keel chakra ligt ter hoogte van je keel, de kleur die bij dit chakra hoort is blauw. Kernwoorden die bij dit chakra horen zijn communicatie en creativiteit. Is dit chakra in balans dan kun je je goed uiten en heb je weinig of geen moeite met communicatie ook ben je heel creatief en kun je goed contact maken met de bovenste twee chakra’s. Staat dit chakra te ver open dan kun je de neiging hebben om teveel te praten over dingen die weinig waarde hebben, je hoort jezelf dan graag praten. Is dit chakra te weinig open of gesloten dan heb moeite jezelf te uiten en heb je vaak wisselende meningen.
  • 6 Ajna oftewel je voorhoofd chakra (ook wel je derde oog genoemd) ligt tussen je wenkbrauwen, de kleur die bij dit chakra hoort is indigo. Kernwoorden die bij dit chakra horen zijn helderziendheid, intuïtieve en telepathische vermogens, visualisatie, het zien van aura’s en paranormale healing. Is dit chakra in balans dan ben je spiritueel en intuïtief goed ontwikkeld en heb je geen moeite met visualisaties en meditaties. Staat dit chakra te ver open dan kan zich dat uiten in negatieve gedachten, je kunt autoritair en arrogant overkomen, ook kun je onvoldoende geaard zijn en daardoor zweverig overkomen. Is dit chakra te weinig open dan heb je weinig of geen verbinding met spirituele zaken, je bent weinig intuïtief en kunt moeilijk contact maken met je innerlijke wijsheid.
  • 7 Sahasrara oftewel je kruin chakra ligt ter hoogte van je kruin, de kleur die bij dit chakra hoort kan variëren in de kleuren wit, goud of paars. Als dit chakra in balans is dan vertrouw je blindelings op je intuïtie en heb je een sterk innerlijk weten. Is dit chakra te ver open of te actief dan kan zich dat uiten in psychotisch denken en/of manische depressiviteit. Is dit chakra inactief of te weinig open dan kun je moeite hebben met besluitvorming, ben je voortdurend vermoeid, ervaar je gevoelens van eenzaamheid en kun je moeilijk aansluiting vinden bij anderen.

Chakra’s ontwikkelen zich met de jaren er wordt beweerd dat ieder chakra zich om de zeven jaar ontwikkeld. Dit betekent dus dat je eerste chakra (je wortel chakra) zich ontwikkeld tijdens je eerste levensjaren en je zevende chakra zich pas volledig ontwikkeld zou hebben rond je 50e.
Deze jongeman hieronder in de video heeft daar een goede verklaring voor.

Dit is algemeen gezien wat de functie is van een chakra en waar de zeven hoofdchakra’s voor staan.
In mijn volgende blogs zal ik dieper ingaan op de verschillende chakra’s en geef ik je daarbij ook tips over hoe je je chakra’s kunt openen en hoe je ze in balans kunt brengen.

Interessante down to earth video over de uitleg van je chakra’s door Clark KegleyHttps://YouTube.com

Reacties

Claire
29 juni 2021 bij 06:32

Super interessant! Ik vind het ook erg bijzonder om te zien wat het effect van bepaalde edelstenen, meditatie en yoga oefeningen heeft op de chakra’s.29 juni 2021 bij 06:59

Chakra’s, ik had er wel al van gehoord, maar er nog nooit een boek over gelezen. Aan de hand van je vlot geschreven artikel ben ik dus helemaal mee. Nu tijd om al deze informatie te laten inzinken.Lindaschrijfthetop
29 juni 2021 bij 07:49

Ik vind dit artikel heel interessant. Elke avond doe ik Yoga Nidra en daar hebben ze het ook over de Chakra. Veel weet ik er niet over maar ik ben wel nieuwsgierig, helemaal naar je vervolg blog. Hoe op te lossen.29 juni 2021 bij 09:25

Ik kende het wel van naam, maar mij er nooit in verdiept. Ben nu wel erg benieuwd naar het vervolg. En ga de chakra’s ook even bij mezelf bekijken.Nienke | Mamameteenwolkje
29 juni 2021 bij 10:10

Heel interessant! Ik ben erg benieuwd naar je volgende blog waarin je er meer op in gaat hoe je ze kunt openen e.d. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar 🙂30 juni 2021 bij 06:09

Wat een duidelijke uitleg over chakras, ik had hier vaag wat over gehoord. Nu is het me duidelijk wat het is30 juni 2021 bij 06:52

Ik vind het altijd weer een interessant fenomeen, maar ben er niet zo erg in thuis. Deze post is dan ook zeker interessant om te lezen! Dankjewel.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sensitieve mensen

19 mei 2021

suikers/vervangers

3 juli 2021