Chakra’s / Spiritual

Breng je chakras in balans

Deel 1:

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat je chakra’s alle zeven met elkaar in verbinding staan. Je kunt een chakra voor je zien als een soort trechter met aan de voorkant van je lichaam de brede zijde en aan de achterkant van je lichaam bij je ruggengraat het uiteinde van de trechter.
Via je ruggengraat staan je chakra’s met elkaar in verbinding waardoor de levensenergie (prana) kan stromen, je ruggengraat functioneert hierbij als een kanaal waarlangs je levensenergie stroomt.
Zelf zie ik mijn chakra’s voor me als een soort lichtbollen met hun desbetreffende kleur zwevend van mijn stuitje tot aan mijn kruin.


Als een van de chakra’s niet naar behoren functioneert dan kan de levensenergie niet volledig stromen.

Iets wat veel mensen niet weten of waar ze zich niet bewust van zijn is dat je eigen persoonlijke chakra’s een hele hoop informatie bevatten over jou.
Heel vaak bevat het nog informatie over vorige levens die met je mee zijn gekomen om bv bepaalde zaken uit te werken en op te lossen. Op die manier kun je chakra’s ook zien als energetische computer chips waarin veel informatie ligt opgeslagen😉

Aangezien alles energie is (wij mensen dus ook), hebben onze chakra’s het vermogen om ons optimaal dus in balans te laten functioneren op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

De eerste 3 chakra’s gelegen in het onderste gedeelte van je ruggengraat gaan met name over aardse zaken als veiligheid, zekerheid, materialisme, eerste levensbehoeften, verwachtingen, plezier, persoonlijkheid en vertrouwen. Je 4e chakra gelegen in je borststreek is het centrum, het midden en verbindt de onderste 3 chakra’s met de bovenste 3 chakra’s die weer meer gaan over zaken als intuïtie, spiritualiteit, innerlijk weten, creativiteit en uiten van deze zaken.

Het is helaas een feit dat bij maar weinig mensen de chakra’s volledig in balans zijn.
Vrijwel bij de meeste mensen gebeurd er vroeg of laat in hun jeugd wel iets naars en dan hoef je niet gelijk te denken aan het ergste zoals misbruik, mishandeling of oorlog maar, dat kunnen ook kleinere dingen zijn.
Hierdoor zijn bij heel veel mensen de eerste 3 chakra’s niet volledig ontwikkeld en ervaren ze tot op heden nog veel problemen op allerlei gebieden.
Feit is namelijk dat de eerste 3 chakra’s een cruciaal fundament bouwen voor de rest van de chakra’s, je kunt je niet optimaal ontwikkelen of spiritueel groeien als deze niet gebalanceerd of open zijn.

1 basis/wortel chakra

Laten we beginnen bij de basis je 1e chakra dit is het fundament van alle andere. Het is de basis van ons wezen en het brengt diepe connecties in stand met ons fysieke lichaam, onze omgeving en met de aarde.
Het is ons centrum tot overleven, onze vecht en vlucht reactie komt hieruit vandaan zowel als onze instinctieve responsen.
De energie van je basis chakra zorgt ervoor dat we de moed en wil kunnen verzamelen om ons overeind en in leven te houden tijdens moeilijke periodes.

Je eerste chakra ontwikkeld zich voordat je geboren wordt dus als je nog bij je moeder in de baarmoeder verblijft. Dit chakra zal ook altijd de thuishaven van je innerlijk kind blijven.
In dit chakra ligt ook alle energie opgeslagen van je voorouders met al hun uitdagingen, trauma’s en overwinningen.
Al die herinneringen nestelen zich in je onderbewustzijn en worden zo doorgegeven van generatie tot generatie. Hier komen de onbewuste familie patronen en/of overtuigingen vandaan.

Als je eerste chakra mooi in balans in dan voel je stevig en gegrond, je hebt niet veel nodig om je goed te voelen en je kunt goed relativeren. Je bent goed verbonden met je lichaam en voelt daarbij goed aan wat het nodig heeft.

wat gebeurt er bij een ongebalanceerd basis chakra

 • Je voelt je niet veilig en bent heel onzeker: je zit constant in een soort van overlevingsstand waardoor je nooit echt relax bent.
 • Eetstoornissen: die kunnen ontstaan doordat je geen verbinding hebt met de aarde en je lichaam, door veel of juist niet te eten probeer je die verbinding onbewust te krijgen.
 • Depressie en overdenken: door je constant zorgen te maken en geen gevoel van eigen waarde te hebben.
 • Hebzucht: doordat je je zeer hecht aan allerlei aardse en materialistische zaken.
 • Boosheid: je kunt boos zijn op alles en iedereen op de hele wereld om wat jou allemaal overkomen is.
 • Buitensporig negatief: Je bent en reageert veelal negatief en hebt nogal veel klaaguurtjes.
 • Problemen met je botten: je beenderen stelsel is namelijk de fundering van je lichaam.
 • Je kunt problemen ervaren in je imuunsysteem, je bloedsomloop en in het onderste gedeelte van je lichaam.

Tips om je basis chakra in balans te brengen

 1. Doe aan grounding: dat zijn oefeningen of activiteiten waarbij je jezelf leert gronden, gronden is simpelweg verbinding maken met de aarde en verbinding maken met je lichaam. Wanneer je niet goed geaard of gegrond bent heb je ook geen goede verbinding met je lichaam. Gronden of aarden kun je op heel veel verschillende manieren doen, de meest voor de hand liggende is simpelweg op blote voeten op de grond lopen en het liefst buiten in de natuur of op het strand. Ook tuinieren is een manier van aarden omdat je dan letterlijk met handen in de grond zit.
 2. Bewegen is ook een fantastische manier om contact te maken met je lichaam, door te sporten, te wandelen en door zelfs alleen al te dansen op b.v. je favoriete muziek maak je op een prettige manier contact met je lichaam. Door aan yoga of stretches te doen is dit ook nog eens een goede manier van grounding.
 3. Doe regelmatig ademhalingsoefeningen: deze zorgen ook voor dat contact met je lichaam en laten je aarden, ademhalingsoefeningen zijn ook super voor je body & mind.
 4. Maak gebruik van kristallen die corresponderen met het eerste chakra, omdat de kleur van het 1e chakra rood is kun je gebruik maken van rode kristallen als rode jaspis of granaat. Ook kun je gebruik maken van zwarte stenen omdat de meeste zwarte stenen je helpen met gronding enkele voorbeelden hiervan zijn, hematiet, rookkwarts, zwarte toermalijn en magnetiet.
 5. Draag rode kleding en eet voedsel dat rood is zoals aardbeien, tomaten enzovoort.
 6. Zorg ervoor dat je eerste levensbehoeften altijd op orde zijn, dit zorgt altijd voor een gevoel van veiligheid en stabiliteit in je leven.
 7. Al jouw chakra’s vibreren op een bepaalde frequentie dus luisteren naar speciale chakra frequenties kan helpen ze te balanceren.
 8. En last but not least: doe speciale meditaties om je 1e chakra te verstrekken deze kun je vinden op YouTube, dit zijn meestal meditaties waarbij enig visualisatie vermogen is vereist. Ik zou zeggen gewoon doen😊

Probeer niet vanuit angst te leven en baseer je beslissingen op vertrouwen

2 sacraal chakra

Je 2e chakra die het sacraal chakra wordt genoemd ligt in het gebied onder je navel, daar waar je voortplanting organen zich bevinden.
Dit chakra wordt geassocieerd met creativiteit, sensualiteit, sexualiteit en individualiteit, het staat tevens in verbinding met je emotionele lichaam.
Het element van je sacraal chakra is water, je 2e chakra en water allebei worden gekenmerkt door flexibiliteit en flow. De functie van dit chakra is dan ook gericht op het principe van plezier.

Als jouw 2e chakra zich begint te ontwikkelen dan ontwikkeld zich ook je zelfgevoel wat wil zeggen dat je je bewust wordt dat je een eigen individu bent los van je ouders, familie en omgeving.
Je bent dan als het ware in staat je te binden/hechten in relaties als onafhankelijk individu.
Is jouw 2e chakra in balans dan ben je in een good mood je bent vriendelijk, gepassioneerd, sexueel voldaan, speels en op een natuurlijke manier charmant.

Sensualiteit heeft niet zozeer alleen te maken met sexualiteit. Het betekent met al je senses (zintuigen) je omgeving waarnemen. Het is heel bewust genieten van wat je voelt en ervaart………niet via je hoofd maar via je lichaam, met al jouw zintuigen.

Kenmerken van een ongebalanceerd sacraal chakra

 • Afhankelijkheid: je bent of stelt je afhankelijk op ten opzichte van mensen, situaties of middelen die je plezier geven.
 • Verdoofd: je kunt je verdoofd of afgesloten voelen van je jezelf.
 • Overmatige toegeeflijkheid: dat zich uit op sexueel vlak, fantasieën en allerlei andere obsessies.
 • Frigiditeit: je hebt helemaal geen sexueel verlangen of bevrediging.
 • Je kunt je opgesloten voelen in een bepaald gevoel of je zelfs emotioneel totaal gesloten zijn.
 • Je onderdrukt je creativiteit en emotionaliteit.
 • Relatieproblemen: die zich kunnen uiten in jaloezie, bezitterig zijn en narcisme.
 • Je hebt veel gevoelens van: schuld en schaamte je bent altijd bang wat anderen van je denken.
 • Je bent constant op zoek naar macht en bent zeer manipultief.
 • Je kunt problemen ervaren met je voortplanting organen en blaas.
 • je kunt stijfheid en pijnen ervaren in je onderrug.

Tips om je sacraal chakra in balans te brengen

 1. Herstel de balans: doe dat op alle gebieden van je leven zodat je meer plezier kunt halen uit de dingen je “moet” doen.
 2. Laat je niet teveel meeslepen: door allerlei sensaties die in de buitenwereld plaatsvinden en richt je op jezelf.
 3. Verwerk: allerlei gevoelens die te maken hebben met schaamte en schuld.
 4. Water: Ga relaxen aan zee, een meertje of een rivier.
 5. Essentiele oliën: kunnen helend werken op alle chakra’s.
 6. Zoek balans: ga meer doen van waar jij blij van wordt en zoek de balans tussen werk/verplichtingen en genieten.
 7. Mediteren: ga mediteren op je 2e chakra en open en versterk het op deze manier (zeer efficient).
 8. Oranje: omring je met de kleur oranje dat kan zijn het dragen van oranje kleding of het eten van voedsel met de kleur oranje.
 9. Kristallen: voor het tweede chakra zijn oranje en bruinachtige kleuren geschikt zoals: carneool, bruine jaspis, agaat, tijgeroog en koraal. Draag ze bij je en mediteer ermee.

3 solar plexus/zonnevlecht

Je 3e chakra oftewel je solar plexus is het centrum van je persoonlijkheid!
Het heeft alles te maken met je identiteit, je personaliteit, je zelfvertouwen en je persoonlijke wil. Dit chakra zal zich meer en meer gaan ontwikkelen naarmate je naar volwassenheid toe gaat.
Als volwassen iemand is het namelijk heel belangrijk om je 3e chakra in balans te brengen en te houden zodat je je staande kunt houden in de maatschappij, kunt opkomen voor jezelf en je behoeften kunt uiten.

Het element vuur hoort bij dit chakra. De energie van vuur zorgt voor actie, intenties en vitaliteit.
Dit chakra is tevens verbonden met je mentale lichaam. Het is een deel van je mind dat alles categoriseert en je toegang geeft tot al je plus en minpunten. Het geeft je mogelijkheden om je ideeën en plannen realiteit te laten worden, het brengt de wijsheid in jezelf over naar buiten toe.

Is jouw 3e chakra in balans dan draag je een gevoel van wijsheid met je mee, je durft te vertrouwen op je eigen innerlijke weten. Daardoor ervaar je tegelijkertijd weinig tot geen moeite om besluiten te nemen.

hoe herken je het als je 3e chakra uit balans is

 • Minderwaardigheidscomplexen: dit uit zich in onzeker zijn over je eigen kunnen en een algemeen laag zelfbeeld.
 • Apathisch: je hebt een afwachtende houding naar het leven toe en durft geen stappen te zetten in het leven.
 • Je vertoont uitstelgedrag: je onderneemt weinig tot geen actie naar dingen toe die moeten gebeuren.
 • Grenzen: je gaat gemakkelijk over je grenzen heen en hebt moeite met grenzen stellen en nee zeggen
 • People pleaser: je bent iemand die zich onderstelt aan anderen en doet alles om hun van dienst te zijn om zo enige vorm van waarde te kunnen voelen.
 • Je laat je gemakkelijk gebruiken door anderen en beïnvloeden door je omgeving.
 • Timide: Je bent verlegen, schuw en bedeesd.
 • Boosheid: je kunt snel uit je slof schieten om kleine dingen.
 • Control freak: je hebt het gevoel nodig alles onder controle te hebben.
 • Je vertoont weinig tot geen compassie of empathie naar anderen toe.
 • Autoritair en manipulatief gedrag kan ook voorkomen.
 • Spijsvertering: je kunt problemen ervaren in je spijsverteringsstelsel.
 • Diabetes wordt eveneens gerelateerd aan het 3e chakra.

tips om je 3e chakra in balans te brengen

 1. Meditatie: Ik zet hem nu op nummer 1 want dit is een van de meest effectieve manieren om een chakra te balanceren.
 2. Ademen: maak elke dag even pas op de plaats en adem, doe ademhalingsoefeningen en maak gebruik van essentiële oliën door ze alleen al te ruiken en in te ademen brengen ze je tot rust.
 3. Comfort: is dodelijk voor een 3e chakra dat niet in balans is, breek met routines en stap uit je comfortzone. Neem geregeld eens een risico.
 4. Gewoontes/ gehechtheden: breek met ongezonde gewoontes of dingen waaraan je gehecht bent. Het maakt niet uit of het lichamelijke of mentale gewoontes zijn als ze je geen goed doen, breek er mee!
 5. Negativiteit: Of het nou gaat om mensen, omstandigheden of dingen die jou omlaag halen en/of bekritiseren zorg ervoor dat je dit zo min mogelijk toelaat in je leven of breek er in het ergste geval mee.
 6. Geel: omring je met de kleur geel, draag gele kleding en/of eet geel voedsel.
 7. Kristallen: omdat geel de kleur is van je 3e chakra zijn de gele en goudkleurige stenen uiteraard het meest geschikt om mee te werken zoals: topaas, citrien, chrysoberyl, tijgeroog en barnsteen.

Ervaar je regelmatig bovengenoemde klachten dan raad ik je eerst aan naar een huisarts of specialist te gaan. Mocht er geen diagnose of ernstige onderliggende aandoening aan de hand zijn, dan raad ik je zeker aan om eens aan de slag te met je chakra’s. Het zou zomaar eens een verschil kunnen maken.

Wordt vervolgd!

Reacties

9 september 2021 bij 08:42

Ik verdiep me hier nooit zo in eerlijk gezegd, maar ik heb ook eigenlijk nooit klachten, dus dan ga je hier ook niet zo snel naar op zoek. Zeer uitgebreid en informatief!10 september 2021 bij 05:40

Zelf ben ik hier niet mee bezig. Ik probeer vooral te genieten van leuke dingen om me heen. Een positieve gedachte heeft vaak ook een positieve uitwerking op het lichaam.10 september 2021 bij 05:44

Ik heb mij er weleens in verdiept maar wat er nu omschreven wordt in je artikel wist ik nog niet. Heel erg interessant!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwe maan

9 juli 2021

Nazomer vibes

22 augustus 2021