Chakra’s / Spiritual

Breng je chakra’s in balans deel 2

Hart chakra

In dit blog staat je 4e chakra centraal, je 4e chakra is je hart chakra oftewel Anahata in het Sanskriet.
Dit chakra vormt samen met je wortel chakra (je 1e chakra) de belangrijkste van de zeven hoofdchakra’s.
Daar waar je 1e chakra de basis vormt voor de rest van je chakra’s vormt je 4e chakra gelegen in je hartgebied het centrum en de verbinding tussen de onderste drie chakra’s en de bovenste drie chakra’s.
Je 4e chakra is verbonden met de vierde laag van je aura beter bekend als je astrale lichaam, het astrale lichaam is het dieper voelen en houdt zich vooral bezig met dromen en wensen.
Met je hartsverlangens die diep in je ziel aanwezig zijn!

Je hart chakra verbind het aardse met het spirituele mits er een goede energie doorstroom oftewel flow plaatsvind en zorgt voor balans tussen deze twee werelden.

Je hart chakra gaat zich meer en meer ontwikkelen zodra je in een fase van het leven bent gekomen waarbij je serieuze liefdes relaties aan gaat.
Is jouw 4e chakra in balans dan leef je met een “open hart” je bent in staat om in intieme relaties onvoorwaardelijke liefde te geven en te ontvangen.
Je hebt waardering voor het leven zelf en je kunt overal de schoonheid van zien, je bent dankbaar en bent in staat om je ego aan de kant te zetten.

Des te meer je vanuit je hart leeft hoe beter je in staat zult zijn om een onderscheidt te maken tussen wat je hoofd (ego) je verteld en wat je hart je ingeeft, je kunt de veroordeling steeds beter loslaten.

Lucht en circulatie

Het element dat bij het hart chakra hoort is lucht en staat voornamelijk voor ademhaling, beweging, circulatie en vrijheid.
Zoals de uitdrukking ”je hart luchten” heel mooi weer geeft dat het je een gevoel van bevrijding geeft waardoor de energie weer kan stromen en er beweging in gang wordt gezet😊.

Vanzelfsprekend zijn je fysieke hart als ook je bloedcirculatie gerelateerd aan je 4e chakra maar ook je longen, je bovenrug, je schouders en je armen.
Vanuit een holistisch oogpunt worden emotionele pijn zoals verdriet en eenzaamheid gelinkt aan problemen met de longen en het hart.
En laat nou net je hart chakra het energie centrum zijn waar dit soort emoties zich gaan nestelen en vastzetten en daar voor de nodige blokkades kunnen gaan zorgen.

Liefde

Je hart chakra representateerd bij uitstek natuurlijk liefde alsook compassie, acceptatie, vrede, vreugde en empathie niet alleen voor anderen maar vooral voor jezelf.
Zelfliefde heeft alles te maken met de mate waarin jij jezelf kunt accepteren, ben je in staat je fouten en tekortkomingen te accepteren? Ben jij in staat jezelf te vergeven?

Vergeving is misschien wel het belangrijkste voor je 4e chakra en helpt je om dit chakra te helen van eventuele blokkades, het kan ook zeker de sleutel zijn om je hart te openen.
Het vergeven van personen die je gekwetst en pijn gedaan hebben in de loop van je leven hoe moeilijk het ook is is zo ontzettend van belang om je hart chakra weer terug in balans te brengen.

Vergeven doe je voor jezelf en niet zozeer voor een ander!

Veel mensen lopen rond met een gesloten hart en dit betekent dus dat er een blokkade zit in je hart chakra.
Het hart van deze mensen is gebroken en misschien niet een keer maar wel meerdere keren en wat er dan haast automatisch gebeurt is dat iemand uit zelfbescherming zijn of haar hart gaat sluiten om die pijn niet meer voelen.
Jammer genoeg kun je op deze manier maar moeilijk liefde toelaten en ben je meestal ook niet in staat deze te kunnen geven.
Zo wordt het opbouwen en onderhouden van (liefdes) relaties nogal bemoeilijkt en ingewikkeld.

Kenmerken van een ongebalanceerd hart chakra

 • Angst voor intimiteit: je bent bang om je open en kwetsbaar op te stellen en laat anderen niet te dicht bij komen, op die manier zorg je ervoor dat anderen je geen pijn kunnen doen. Tegelijker tijd sluit je ook onbewust af om vreugde en liefde te ervaren waardoor je je nog ellendiger en alleen zult gaan voelen.
 • Je blijft in de veroordeling: Je kunt mensen maar moeilijk vergeven en blijft daardoor in haat en wrok hangen.
 • Slachtoffergedrag: Je voelt je slachtoffer van de situatie waardoor gevoelens van minderwaardigheid en jaloezie kunnen ontstaan, aan de ander kant kun je hierdoor de held gaan uithangen en de neiging hebben om anderen te willen helpen om zo een goed gevoel over jezelf te krijgen.
 • Weinig of geen empathie: Doordat je hart op slot zit wordt het moeilijk om je oprechte liefde en medeleven te tonen aan een ander.
 • Emotioneel onstabiel: Bij de kleinste opmerking of kritiek voel je je al snel aangevallen en schiet je gelijk in de verdediging.
 • Goedkeuring: Je hebt veelal de aandacht en goedkeuring van een ander nodig om je goed te voelen, je bent niet in staat of je totaal niet bewust van het feit dat je dit bij jezelf kunt zoeken.
 • Je kan een constante angst ervaren om alleen te zijn of in de steek gelaten te worden.
 • Lichamelijke klachten: kunnen op ten duur ontstaan in je borst en boven rug gebied ( hart, longen, schouders, armen) en problemen met je algehele bloedcirculatie. Raadpleeg bij serieuze klachten altijd een arts!

Hieronder volgen enkele tips die jezelf kunt toepassen om je 4e chakra te balanceren.
Het zijn tips die ik zelf ook regelmatig gebruik wanneer ik merk dat mijn hart chakra uit balans raakt want, ook al doe je nog zo goed je best om meer vanuit je hart i.p.v. je hoofd te leven, het is niet altijd makkelijk in deze wereld van dualiteit en conditionering.

Tips voor het balanceren van je hart chakra

 1. Meditatie: Hiermee kun je echt alle kanten mee op van speciale geleide meditaties om je hart chakra te healen tot hart chakra frequenties. Vindt je meditatie niet fijn luister dan enkel naar de hart chakra muziek.
 2. Ademhalings oefeningen: Diepe ademhalings oefeningen zijn niet alleen een geweldige tool om je tot rust te brengen maar stimuleren ook je bloedsomloop en zuurstof opname. De Wim Hof techniek kan hierbij goed helpen.
 3. Koud afdouchen: Nadat je lekker gedoucht hebt douche je nog even kort af dit is ook super gezond voor je bloedsomloop en algehele gezondheid. Ook dit is een onderdeel van de Wim Hof methode beter bekend als The Ice men.
 4. Dankbaarheid en waardering: Oefen jezelf in dankbaarheid voor alles in het leven voor de mooie en de minder mooie kanten die het leven biedt. Heb waardering voor al het leven om je heen, kun jij de schoonheid zien van de natuur? Van de mensen om je heen? Van kunst in welke vorm dan ook?
 5. Oefen zelfliefde: Wees eens wat vaker lief en mild voor jezelf. Je hoeft niet altijd te presteren en leuk en aardig te zijn, zoek balans in jezelf door goed voor jezelf te zorgen lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel. Neem de tijd om bij jezelf na te gaan wat je nodig hebt.
 6. Omring je met groen: De kleur die bij dit chakra hoort is groen door je met deze kleur te omringen verbindt je je automatisch met je hart chakra. Dus draag groene kleding eet groene groenten en ga lekker de natuur in.
 7. Kristallen: Draag groen kleurige kristallen bij je zoals jade, moldaviet, smaragd, chrysopaas of groene aventurijn ook roze kleurige kristallen horen bij het hart chakra waarvan de rozenkwarts de meest bekende is. Laat de energie van kristallen simpelweg hun werk doen.

Uit eigen ervaring kan ik je meegeven dat een open hart zoveel fijner is om mee te leven het kan veel moois teweeg brengen in jezelf en voor de mensen om je heen.
Daarbij draag je bij een mooiere wereld als jouw hart geheeld is.

Keep your heart open to dreams.

For as long as there’s a dream, there is hope,

and as long as there is hope,

there is joy in living.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Liefde

7 februari 2022

Chocolade cheesecake

3 maart 2022