Gezondheid / Lifestyle

4 belangrijke gelukshormonen

Wat zit ons lichaam biologisch toch mooi en slim in elkaar mits we goed voor onszelf blijven zorgen om in balans te blijven op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied.
Ons lichaam maakt namelijk zelf “gelukshormonen” aan dit zijn lichaamseigen boodschapperstofjes oftewel neurotransmitters die vrijkomen in ons brein.
Dit zijn de vier belangrijkste gelukshormonen……..

Dopamine

Dopamine wordt ook wel het aandrijfhormoon genoemd omdat het bekend staat voor het versterken van je innerlijke drive en motivatie.
Het hormoon dopamine stelt je in staat om intens genot en blijdschap te ervaren een soort euforie die meestal van korte duur is waardoor je bepaalde activiteiten vaker wilt herhalen of doen.
Dopamine komt veelal vrij als je actief bezig bent hierbij kun je denken aan allerlei lichamelijke activiteiten zoals sport, seks, het afwerken van projecten of met je doelen bezig zijn en ze behalen.

Door de juiste voeding tot je te nemen kun je de productie van dopamine verhogen, eet daarbij veel voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten zoals groenten en fruit, vooral bananen staan erom bekend dat ze de dopamine aanmaak bevorderen net als avocado en wortels.

Serotonine

Serotonine oftewel het feelgood hormoon is een belangrijke neurotransmitter bij het opwekken van gevoelens van tevredenheid en welzijn waardoor je je minder angstig en depressief zult voelen als dit hormoon in voldoende mate wordt aangemaakt.
Serotonine zorgt voor rust als ook voor energie en heeft invloed op je spijsvertering met name je darmen en reguleert het verzadigingsgevoel tijdens het eten.

Serotonine komt veelal vrij bij activiteiten waarbij we ons geborgen en veilig voelen zoals, een avondje bankhangen met een goede film, een heerlijk etentje of als we simpelweg iets bereikt hebben waarbij we trots zijn op onszelf.
Door voeding tot je nemen met veel vitamine B6 kun je de aanmaak van dit hormoon stimuleren, veel eiwitten als zuivelproducten maar ook cacao zijn hiervoor heel geschikt.

Endorfine

Endorfine wordt ook wel het energiehormoon genoemd en dient vooral als een natuurlijke pijnstiller, dit stofje komt vrij bij acuut letsel.
Stel je breekt je been dan zorgt endorfine ervoor dat de pijnprikkels niet worden doorgegeven aan je hersenen en ruggenmerg waardoor je de pijn beter kunt verdragen.
Tevens kan dit hormoon voor een enorme energieboost zorgen bij uitputtende activiteiten zoals intensief werk of sport, endorfine helpt je over dat randje van uitputting heen.

Endorfines komen dus vrij bij intensieve lichamelijke activiteiten maar het komt ook vrij bij emotionele waarnemingen zoals gevoelens van geluk en verliefdheid.
Door het eten van chocolade en allerlei andere snacks en fastfoodproducten komt het stofje endorfine ook vrij, helemaal niet erg op z’n tijd maar beter is het om endorfine te stimuleren op een gezondere manier.
Door emotionele activiteiten zoals lachen, huilen, goede gesprekken, beweging en voldoende daglicht zorg je ervoor dat endorfines voldoende worden aangemaakt.

Oxytocine

Oxytocine is het knuffelhormoon dat letterlijk vrijkomt bij het omarmen van iemand en speelt een belangrijke rol in allerlei intieme relaties.
Oxytocine verhoogd je vermogens tot invoelen en empathie en bevorderd het vertrouwen in relaties tevens verhoogd het de sexsuele gevoelens tussen partners.
Dit hormoon heeft ook als belangrijke functie dat het stress kan verminderen en voor ontspanning zorgt.

Oxytocine komt ook vrij tijdens de processen van zwangerschap en geboorte en zorgt voor de hechte band tussen moeder en kind, het wordt daarom ook wel het bindingshormoon genoemd.
Qua voeding is over dit hormoon nog niet zoveel bekend je stimuleert het dus het best door lichamelijk contact, meditatie en goede gesprekken.

Te weinig gelukshormonen?

Bij een tekort aan gelukshormonen oftewel neurotransmitters kunnen verschillende oorzaken de boosdoener zijn grotendeels veroorzaakt door een disbalans.
Dat kan op fysiek gebied zijn door aandoeningen of ziektes maar er kan natuurlijk ook op mentaal en emotioneel gebied vanalles aan de hand zijn.
Meestal is het een combinatie van beide omdat fysieke en emotionele klachten hand in hand gaan.

Symptomen van tekorten aan gelukshormonen zijn o.a.:

 • Depressieve gevoelens
 • Weinig zelfvertrouwen ervaren
 • Slaapproblemen
 • Eetproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Gevoelens van ontevredenheid en frustratie
 • Sociaal isolement
 • Gevoelens van lusteloosheid
 • Seksuele problemen

Al met al voel je je veelal ongelukkig en ervaar je weinig plezier in het leven je kunt dan zelf proberen je gelukshormonen te activeren deze heb ik al een beetje benoemd, maar ik zet ze nog even voor je op rij:

 1. Beweging en sport: bij lichamelijke activiteiten komen een hele hoop gelukshormonen zoals dopamine en endorfine vrij die je happiness dus een enorme boost geven. Of het nou intensieve HIIT-workouts, yoga, wandelingen of dansmomentjes zijn dat maakt niet zo heel veel uit zolang je maar beweegt.
 2. Daglicht: voldoende daglicht is cruciaal voor de aanmaak van vitamine D maar ook onmisbaar voor ons feelgoodhormoon serotonine. Ga elke dag minstens 30 minuten de frisse lucht in hiermee versterk je ook je immuunsysteem!
 3. Voeding: zorg voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon bestaande uit voldoende eiwitten, vetten en veel groenten en fruit. Laat suiker en bewerkte koolhydraten zoveel mogelijk achterwegen en vul zonodig aan met supplementen.
 4. Sociale contacten: goede gesprekken, affectie en knuffels zijn zo belangrijk voor ons mensen we kunnen echt niet zonder. Mensen zijn sociale wezens en hebben aanraking en een luisterend oor nodig, kortom “love is all you need”.
 5. Ontspanning: bewust regelmatig ontspannen door bv meditatie, het lezen van een boek, ademhalingstechnieken kortom het beoefenen van selfcare wat dat ook voor jou mag betekenen. Het gaat erom dat je je bewust wordt van jezelf en je gedachtes waarbij je je gedachtes het liefst even kunt uitschakelen.

Gelukshormonen oftewel neurotransmitters zijn stoffen die het lichaam zelf aanmaakt en die met elkaar samenwerken om ons een tevreden en happy gevoel te bezorgen en zo ons welzijn beïnvloeden en bevorderen.

Zo zie je maar dat je voor een groot deel zelf de controle hierover in de hand hebt alleen soms kan het ook zo zijn dat je lichaam om wat voor reden dan ook deze stoffen in mindere mate kan aanmaken.
Lukt het je ondanks allerlei inspanningen niet om je gelukshormonen in balans te brengen en te houden dan is het altijd raadzaam om een arts of andere professional te raadplegen.

Bron: foodspring.nl energizeme.nl

Reacties

24 maart 2022 bij 16:00

Ontspanning is iets wat veel mensen vergeten om te doen.. te druk met werk, te druk met dit en dat. Maar het is zo belangrijk om balans te creëren. Daar ga je je een beter mens door voelen!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Voorjaarsenergie

12 maart 2022

Keto broodjes

21 maart 2022